Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zemaljski muzej BiH

U Sarajevu se 22. aprila otvara izložba “Imagine: Reflections on Peace”

RonHaviv_piknik

Multimedijalna izložba koja istražuje teme i izazove u izgradnju mira kroz intiman pogled u društva koja su prošla i preživjela surove konflikte

U Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine, u Sarajevu, 22. aprila bit će otvorena izložba “Imagine: Reflections on Peace” u organizaciji VII fondacije, u partnerstvu sa Modulom Memorije. Autori izložbe su novinari i fotoreporteri koji su u okviru ovog projekta ponovo posjetili zemlje u kojima su radili tokom rata, kako bi pratili razvoj mira i otvorili različita pitanja o uspostavljanju mira.

“Projekat koji potpisuje Fondacija VII ‘Imagine: Refleksije o miru’, ispituje realnosti u okviru kojih postkonfliktna društva izlaze iz rata, i istražuje kako napraviti bolje i otpornije mirovne sporazume. Ovog proljeća izložba će biti postavljena na dvije značajne lokacije. Najprije će biti otvorena u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine, u Sarajevu, u aprilu. Ovaj simbolični muzej nalazi se na mjestu koje smo nekada poznavali kao ‘Aleju snajpera’ i bio je na prvoj liniji fronta tokom opsade Sarajeva. U junu će izložba biti otvorena u Institutu za mir Sjedinjenih Američkih Država u Washingtonu, koji je osnovao Kongres SAD 1984. godine i koji je nezavisna institucija posvećena nenasilnom sprječavanju i ublažavanju smrtonosnih sukoba u inostranstvu.

Danas ne može biti očiglednija potreba slobodnih društava i demokratske kulture za pouzdanim novinarstvom i izvještavanjem zasnovanim na dokazima. A potreba da se podrže muškarci i žene koji su spremni izložiti se riziku da nam prenesu užasne priče koje dokumentuju rat, rijetko je bila jasnija.” – navodi Gary Knight, izvršni direktor VII fondacije, konceptni i urednički direktor Imagine: Refleksije o miru. Gary Knight je radio kao fotoreporter između 1988. i 2017. godine i pratio je više ratova. Njegovo iskustvo sukoba inspirisalo je projekat “Imagine: Refleksije o miru” – ispitivanje izazova za izgradnju mira.

Koristeći historijske fotografije, tekstove, videe i interaktivne alate, izložba Imagine Fondacije VII dovodi posjetitelje licem u lice sa surovošću ratova i postavlja pitanje: “Zašto je tako teško napraviti dobar mir – kada ga je tako lako zamisliti?”

Na izložbi će biti prikazan i dio radova iz rata u Ukrajini, gdje fotografi sestrinske agencije VII Photo snimaju strahote rata, dok stanovnici tog kraja sanjaju o miru.