U Sarajevu Treće internacionalno takmičenje iz klasičnog baleta

balet – sarajevo

U organizaciji udruženja Tanzelarija – organizacije za promociju savremenog plesa, u periodu od 21. do 23. maja u Sarajevu će biti održano III internacionalno takmičenje iz klasičnog baleta za osnovne i srednje baletske škole kao i baletska studija 2018. godine.

Kako su saopćili organizatori, cilj takmičenja je okupiti mlade ljude na jednom mjestu koji posjeduju takmičarski duh i koji zajedno sa svojim pedagozima žele pokazati svoje znanje iz klasičnog baleta, kao i svoj umjetnički izraz, ali i ostvariti nova poznanstva i družiti se.

Članovi žirija su eminentne osobe iz struke i uvijek u drugom sastavu. Ove godine su to Dinko Bogdanić (Hrvatska), Milica Bezmarević (Srbija) i Aleksandar Ilić (Srbija). Djeca i mladi ove godine dolaze iz cijele regije, a takmičit će se u više katagorija.

Takmičenje će biti održano u JU Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo, gdje će ujedno biti održana i Gala večer 23. maja.

U okviru takmičenja, organizuje se Master class (radionice iz klasičnog baleta i savremenog plesa) u JU Osnovna muzička i baletska škola” Novo Sarajevo”, i to ne samo za takmičare, nego i za svu djecu koja iskazuju želju za edukacijom.

Radionice će voditi Lidija Rakočević (klasični balet) i Vladimir Čubrilo (savremeni ples), oboje iz Srbije. Svi učesnici takmičenja dobit će certifikate sa osvojenim mjestom i bodovima, a po prvi put Tanzelarija je osigurala stipendije za takmičare sa najvećim brojem bodova.