dom oružanih snaga

U Sarajevu upriličen koncert Napretkovog tria “Musica Salinea”

FNA_135233

Maestralnim nastupom i brižljivo odabranim numerama iz bogatog opusa klasične muzike, Napretkov trio iz Tuzle otvorio je novu koncertnu sezonu, a publici darovao nesvakidašnji doživljaj

Hrvatsko kulturno društvo (HKD) Napredak večeras je u sarajevskom Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine upriličilo koncert Napretkovog tria “Musica Salinea”.

Maestralnim nastupom i brižljivo odabranim numerama iz bogatog opusa klasične muzike, Napretkov trio iz Tuzle otvorio je novu koncertnu sezonu, a publici darovao nesvakidašnji doživljaj.

Muzicirajući na sebi svojstven način i demonstrirajući vrhunsko muzičko umijeće, predstavile su se mlade i uspješne umjetnice članice tria Musica Salinea – pijanistica Alma Hodžić-Pašić, violinistica Lorena Milina i čelistica Lidija Paulin.

U skladu s programom koncerta, interpretirana su djela muzičkih velikana Johannesa Bhramsa: Trio br. 2 , Op.87 , C-dur, Allegro, Andante con moto, Scherzo, Finale, te Astora Piazzolle: Godišnja doba Buenos Aires, Ljeto i Proljeće.

Kako je Feni uoči koncerta kazao predsjednik HKD Napredak dr. Nikola Čiča, radi se o drugom po redu koncertu tuzlanskog Napretkovog tria, organiziranog u ovoj godini.

– Iznimno nam je drago da je jedan ovakav projekat pokrenut u okviru Napretka, gdje smo okupili tri vrsne glazbenice koje imaju fantastično umijeće u sviranju – istaknuo je Čiča, navodeći da su one dosada održale četiri koncerta u BiH, od čega po jedan u Tuzli, Banjoj Luci i Srebrenici.

Kazao je kako Napredak, unatoč pandemijskom vremenu i specifičnim okolnostima, ipak, nastavlja aktivnosti u skladu sa svojom ulogom i misijom, izražavajući zadovoljstvo što je HKD u prilici građanima Sarajeva večeras darovati nesvakidašnji događaj.

Predsjednik HKD Napredak najavio je da će slične manifestacije biti nastavljene te da će svaki mjesec biti ponuđeno nešto novo iz Napretkovih podružnica diljem Bosne i Hercegovine.

Muzički trio Musica Salinea osnovao je HKD Napredak-Glavna podružnica Tuzla u povodu 30. godišnjice obnove djelovanja i rada Napretka.

Koncert u glavnom gradu BiH upriličen je uz striktno poštivanje svih epidemioloških mjera.