Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Groteska sa elementima satire

U SARTR-u premijera predstave “Totovi” u režiji Andraša Urbana

totovi sartr

Premijerno izvođenje predstave ‘Totovi’ najavljeno je za 17. mart, s početkom u 20 sati. Reprizna igranja zakazana su za 18. i 19. mart u 20 sati

U Sarajevskom ratnom teatru (SARTR) za petak je najavljeno premijerno izvođenje predstave ‘Totovi’ autora Ištvana Erkenja, a u režiji Andraša Urbana.

Komad je groteska sa elementima satire koji je Ištvan Erkenj, jedan od najpriznatijih mađarskih pisaca 20. vijeka, napisao na osnovu novele “Dobrodošlica za Majora” iz 1966. godine. Inspirisana je stravičnom, istovremeno besmislenom i uzaludnom, sudbinom mađarskih vojnika na Istočnom frontu januara 1943. godine.

– Lajos Tót, naravno, nije bio kralj Korinta, samo vatrogasac u planinskom selu. Stoga nikad nije uvrijedio bogove. Što je onda bio njegov zločin? Možda nije počinio ništa i samo je živio u doba kada je postojao samo jedan izbor: moglo se biti samo buntovnik ili Sizif.

Povijest se ponavlja na mnoge načine. Bilo je više istovjetnih vremena, pa tako i mnogo Tótova. Ako istorija uči ljude pristajanju, naravno da je teško žigosati zločincem čovjeka koji do kraja ustraje u pristajanju. Još je teže osuditi ovog vatrogasca, jer dođe trenutak kad kaže ‘dosta’ – i sam baci kamen u dolinu – navodi Ištvan Erkenj.

Kako se navodi u saopćenju, “Totovi su jedna obična porodica: prosječni, mali, uplašeni ljudi, u svemu po propisu. I, u svemu spremni da ugode vlasti. A, kad prestravljeni podanici ugađaju prestravljenoj vlasti, kad je duh satrt i vlada strah, prirodan žanr postaje tragična groteska… ono kad se na sav glas od srca smijemo, a u isto vrijeme nas neumoljivo podilazi jeza”.

U predstavi igraju Sead Pandur, Davor Sabo, Adnan Kreso, Džana Džanić, Ana Mia Karić, Snežana Bogićević i Emir Fejzić.

– Autorski tim čini (dramaturgija) Vedrana Božinović, (scenografija i kostimografija) Adisa Vatreš Selimović, (klavir) Eva Nevesinjac, (fotografija) Velija Hasanbegović, (dizajn plakata) Naida Čelik – navodi se.

Premijerno izvođenje predstave ‘Totovi’ najavljeno je za 17. mart, s početkom u 20 sati. Reprizna igranja zakazana su za 18. i 19. mart u 20 sati.