Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

u Franjevačkom muzeju

U Širokom Brijegu izložba “Ekspresija forme” Josipa Ivešića

Josip-Ivesic-EKSPRESIJA-FORME-2

Sve skulpture su nabijene emocijama, egzistencijalnim i životnim pitanjima, a nastale su iz čiste unutarnje potrebe i nagona za stvaranjem

Izložba “Ekspresija forme” akademskog kipara Josipa Ivešića bit će otvorena u Franjevačkom muzeju i galeriji Široki Brijeg u četvrtak, 15. oktobra, u 19. sati.

Josip Ivešić se, na svojoj drugoj samostalnoj izložbi, predstavlja kiparskim opusom koji je nastajao od 2017. do 2020. godine. U njegovim skulpturama nastalim u različitim kalendarskim razdobljima vidi se ista prisutnost, kontinuitet i snažna povezanost. Ekspresivna snaga, i izraz koji ne posustaje povezuju sva djela u nerazdvojnu cjelinu, te objedinjuju raznolikost tema i formi.

“Kao materijal za svoje skulpture odabire drvo i bez obzira na intervencije vidljivo je da poštuje karakter materijala i prilagođava mu se s izrazitom pažnjom. Odnos između volumena i prostora je uvijek stabilan i uravnotežen. Volumeni su klesani ekspresivno i definirani nemirnim površinama na kojima se iščitavaju tragovi dlijeta, što dodatno doprinosi ekspresiji izraza. Zbog svega navedenog volumen izvrsno korespondira s prostorom i uvlači promatrača lakoćom u svoju srž. U formalnom smislu skulptura je na pola puta između apstrakcije i figuracije”, izvijestio je Franjevački muzej i galerija Široki Brijeg.

Sve skulpture su nabijene emocijama, egzistencijalnim i životnim pitanjima, a nastale su iz čiste unutarnje potrebe i nagona za stvaranjem.

Autorovi zbijeni volumeni pršte od ekspresije, sažimanjem oblika u sudbinske forme postiže snažan izraz, ali ostavlja i promatraču prostor da svojom maštom rastvara i slaže volumene, povezuje formu sa sadržajem i dođe do vlastitih rješenja u kojima su moguća nova, osobna tumačenja.

Izložba “Ekspresija forme” bit će otvorena do 11. novembra.

Josip Ivešić rođen je 10. aprila 1995. godine u Ozimici (Žepče). Srednju školu završio je 2013. godine, nakon čega upisuje Akademiju likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru. Diplomirao je 2018. godine u klasi prof. Stjepana Skoke i stječe zvanje magistra kiparstva i profesora likovne kulture. Dobitnik je Rektorove nagrade u akademskoj 2017./18. godini. Sudjelovao je na šest likovnih kolonija od kojih se ističe likovna kolonija “Posuški kamendani” u Posušju 2014. i 2015. godine, na kojoj izrađuje dva javna djela u kamenu “Duša i tijelo u sutonu” i “Akt”. Sudjelovao je na desetak skupnih izložbi. Trenutno živi u Širokom Brijegu i radi na ALU Široki Brijeg.