Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mff

U Širokom Brijegu proglašeni pobjednici 20. Mediteran Film Festivala

mff – nagrade

Završena još jedna uspješna filmska festivalska priča

Uručenjem Grand Prix nagrade za najbolji dugometražni dokumentarni film, a potom i projekcijom filma film Quentina Tarantina, ‘Bilo jednom u… Hollywoodu’ okončan je jubilarni 20. po redu Mediteran Film Festival.

MFF Projektor ”Grand Prix” nagrada u kategoriji dugometražnoga dokumentarnog filma dodijeljena je filmu ”Slobodan” francuskoga reditelja Michela Toesca. Drugu nagradu MFF Best Short dobio je film ”Groblje”, redatelja Pabla Adiega Almudevara iz Španjolske dok je publika najboljim proglasila film ”Dani trešnje” sirijskih redatelja Mohamada i Ahmada Malasa.

Tokom Mediteran Film Festivala prezentirano je 20 dokumentarnih filmova, a festival je otvorio dokumentarni film ‘Radio Ganga’ redatelja Zdenka Jurilja koji je prikazan u programu ‘Domaćih autora’. Također, na ceremoniji otvaranja, prikazan je i film iz MFF radionice, koji su posljednjih sedmica pod vodstvom Lucy Eagleson, u Širokom Brijegu snimili srednjoškolci polaznici ovih radionica zajedno s kolegama, mladim filmašima iz Amerike.

U saradnji s Filmskim centrom Sarajevo, pravnim nasljednikom arhive bosanskohercegovačke kinematografije, prvi dan festivala prikazano je sedam filmova – remek djela bh kinematografije koja su u vremenu u kojima su nastala bila miljenici i publike i žirija na festivalima diljem svijeta.

Nastavljena je i saradnja s najznačajnijom svjetskom filmskom mrežom HBO.

Tokom MFF Fora dječijeg programa, ove godine u jutarnjim projekcijama prikazani su Disneyeve klasici ‘Kralj lavova’ i ‘Priča o igračkama 4’.

mff