Noć teatra BiH

U subotu otvorena vrata pozorišta širom BiH

pozoriste press

Denis Krdžalić, izvršni producent ove Manifestacije je najavio centralni događaj 10. noći teatra BiH koji će se održati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica

Povodom subotnjeg obilježavanja 10. noći teatra BiH, održana je konferencija za medije u Narodnom pozorištu Sarajevo, na kojoj je najavljen program ove Manifestacije, koja će se održavati u subotu, 16. novembra u 14 bosanskohercegovačkih gradova. Na konferenciji za medije su govorili  koordinatorica 10. noći teatra BiH 2019. Merima Handanović, izvršni producent 10. noći teatra BiH 2019. Denis Krdžalić, v. d. direktora Drame Narodnog pozorišta Sarajevo Slaven Vidak i direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Sarajevo Šejla Šehabović.

Koordinatorica Noći teatra Merima Handanović je istakla značaj realizacije i širenja programa Noći teatra iz godine u godinu, što pokazuje značaj teatra i teatarske umjetnosti u Bosni i Hercegovine. Naime, BiH je jedna od jedanaest zemalja u Evropi koja obilježava Noć teatra treće subote u mjesecu novembru i pruža mogućnost upoznavanja pozorišta iz druge vizure. Prema riječima koordinatrice Handanović, ove godine je prijavljeno 19 učesnika iz cijele BiH, koji će izvesti 29 programa u 14 bh. gradova. Pored pozorišnih predstava, koje su osnovni program ove Manifestacije, 16. novembra će širom BiH biti upriličene promocije knjiga, otvorenja izložbi, obilasci pozorišta, defilei, radionice za djecu i odrasle, online-teatarske izložbe, kao i drugi prigodni sadržaji. Od 19 prijavljenih učesnika, pored pozorišta, učesnici su akademije, muzeji, kulturno-sportski centri, centri za kulturu, udruženja, i slične ustanove.

Denis Krdžalić, izvršni producent ove Manifestacije je najavio centralni događaj 10. noći teatra BiH koji će se održati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica i koja je velika premijerna izvedba međunarodnog koprodukcijsko projekta „Othello“ koji će biti izveden u 19.30 sati na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Predstava „Othello“ je nastala u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Produkcije Peripetija Skoplje u saradnji sa Makedonskim narodnim teatrom Skoplje. Također, Krdžalić je najavio još jedan sadržaj u BNP-u koja će biti otvoren u 19 sati. Naime, radi se o otvaranju izložbe „Romi na marginama“ koja će biti u znaku Međunarodnog dana tolerancije.

V. d. umjetničkof direktora Drame Narodnog pozorišta Sarajevo Slaven Vidak je istakao zadovoljstvo povodom realizacije ove Manifestacije u Sarajevu, te je najavio izvedbu predstave „Ožalošćena porodica“ prema poznatom tekstu Branislava Nušića, u režiji Ahmeda Imamovića i u izvedbi ansambla Narodnog pozorišta Sarajevo. Predstava će biti izvedena u subotu, 16. novembra u 19.30 sati.

Direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Šejla Šehabović je najavila promociju knjige „Laboratorija lutkarstva – bijenale jugoslovenskog lutkarstva Bugojno 1979-1989“, autora Vahida Durakovića, koja će biti upriličena u subotu u 18 sati u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Sarajevo. Na promociji knjige će govoriti: dramaturginja Dubravka Zrnčić-Kulenović, teatrolog Strajo Krsmanović i autor Vahid Duraković, a promocijom će moderirati direktorica Šejla Šehabović.