Suočavanje s prošlosti

U subotu otvorenje izložbe “ARchiWAr” i panel diskusija u Historijskom muzeju BiH

historijski muzej bih

Izložbu možete posjetiti do 5. februara u Historijskom muzeju BiH

Udruženje KONTAKT organizuje panel diskusiju pod nazivom „Suočavanje s prošlosti i dolazak do istine putem aktivizma i umjetnosti“ 28. januara u 18 sati u Historijskom muzeju BiH.

Učesnici i učesnice panela su: Ajna Jusić (predsjednica udruženja „Zaboravljenea djeca rata“), Bojan Krivokapić (pisac i pjesnik iz Novog Sada), Nedim Jahić (suradnik Memorijalnog centra Srebrenica) i Jelena Jaćimović (ilustratorica, dizajnerica i aktivistkinja). Moderatorica panela je Kristina Ljevak.

Nakon panel diskusije u muzeju će biti upriličeno otvorenje izložbe „ArchiWar“ beogradske umjetnice i aktivistkinje Jelene Jaćimović s početkom u 19.30h.

„ Izložba je nastala inspirisana pričom moje drugarice Amre Begić Fazlić čiji su otac i deda ubijeni u julu 1995. godine. Njena priča o snu u kome traži kosti svoga oca, o bebi Fatimi, najboljem drugu, komšijama, porodici, naviknutosti na smrt, ocu i Srebrenici je jedno od mnogih ličnih iskustava koja se moraju saslušati i nikad ne zaboraviti. Takođe, moju ličnu motivaciju za aktivističku ilustraciju čini odgoj koji je uvijek usmjeravan ka toleranciji, nenasilju, obrazovanju i ličnom preispitivanju, kao i višedecenijski feministički antiratni i mirovni aktivizam drugarica iz cijelog regiona. Cilj izložbe je doslovno (na osnovu sudskih materijala i ličnih svjedočenja) prenijeti priče i iskustva žrtava, preživjelih i njihovih porodica, kao i podsjećanje na to da se genocid nikada, nigdje i nikome ne smije ponoviti“, riječ je autorice Jaćimović.

Radovi su simbolično poklonjeni “Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari – Spomen obilježju i mezarju za žrtve genocida iz 1995. godine” 2021. godine, kada su radovi tamo i izloženi. Izložba je iste godine prikazana u Beogradu (Centar za kulturnu dekontaminaciju) i Novom Sadu (CK13).

Izložbu možete posjetiti do 5. februara u Historijskom muzeju BiH.

Panel i izložba se realizuju u sklopu projekta kulturne razmjene i regionalne saradnje koji implementira Kontakt u partnerstvu sa Forumom ZFD BiH i saradnji sa Festivalom MESS – Modul memorije, Memorijalnim centrom Srebrenica i Historijskim muzejom BiH.