Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

jasmin fazlagić

U Tomislavgradu otvorena izložba fotografija ‘Staro u novom ruhu’

izlozba staro

Na fotografijama su inscenirana pojedina umijeća, a pojedinci i skupine koji su na fotografijama nositelji su kulturne baštine iz pojedinih područja FBiH

Izložba fotografija “Staro u novom ruhu: Nematerijalna kulturna baština u Federaciji Bosne i Hercegovine u fotografiji Jasmina Fazlagića” otvorena je u četvrtak u Kulturno-informativnom centru u Tomislavgradu, u organizaciji tomislavgradske Udruge za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini “Stećak”.

Izložba prikazuje umjetnički doživljaj u prezentaciji dvanaest kulturnih elemenata koje je Federalno ministarstvo kulture izdvojilo i stavilo na Preliminarnu otvorenu listu nematerijalnoga kulturnoga naslijeđa Federacije BiH.

Na fotografijama su inscenirana pojedina umijeća, a pojedinci i skupine koji su na fotografijama nositelji su kulturne baštine iz pojedinih područja FBiH.

– Među kulturnim fenomenima s ove liste na UNESCO-ovu reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva upisano je umijeće izrade konjičkoga drvorezbarstva, a službenu nominaciju prošao je i čeka na upis i običaj košenja u Kupresu – kazao je o. Zvonko Martić, karmelićanin i etnolog.

Kao njezin idejni začetnik, veliki zaljubljenik i poznavatelj tradicijske kulture i običaja naroda ovog kraja, Martić je istaknuo da se, uz ova dva kulturna elementa na fotografijama Jasmina Fazlagića, nalaze i ostali kulturni fenomeni poput potkivanje jaja u Kreševu, zatim umijeće izrade čipke – kera, hodočašće na Ajvatovicu – Prusac, hodočašće sv. Ivi – Podmilačje, izrada grnčarije u Liješevu, ganga, polifoni oblik ruralne tradicije, umijeće izvođenja sevdalinke, muzičko-poetskog oblika gradske muzičke tradicije, umijeće gradnje i sviranja instrumenta karaduzen, polifoni oblik pjevanja “U tri” u Usori i skokovi sa Starog mosta u Mostaru.

Izložbu je otvorio ministar znanosti, prosvjete, kulture i sporta Hercegbosanske županije Petar Galić, kazavši kako je cilj izložbe mladima približiti tradicijsku kulturu, njezinu vrijednost i potrebu očuvanja i promicanja baštine.

Otvaranju su, među ostalim, nazočili ministar financija u Vladi Hercegbosanske županije Stipan Šarac, načelnik općine Tomislavgrad Ivan Vukadin, te predsjednik Općinskog vijeća Luka Krstanović.

Financijsku potporu za izložbu pružila je Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti.