U Travniku izvedena predstava u čast nobelovcu Ivi Andriću

ivo

U povodu 55. godišnjice dodjele Nobelove nagrade Ivi Andriću, u petak je u Travniku izvedena pozorišna predstava “Dram radosti”, koja govori o životu i djelima ovog velikog književnika.

Predstavu su izveli članovi Dramskog studija Centra za kulturu, a producent Oliver Jović kazao je kako ona, kroz prikazivanje dokumenata i tehnike, poput teatra sjenki, prati književnikov život, od rođenja 1892. godine u Travniku, stvaranja književnih djela i dodjele Nobelove nagrade, pa sve do smrti u Beogradu 1975. godine.

– Prikazujemo Andrićevu ostavštinu, koja je i danas vidljiva, i želimo prikazati sve zbog čega je on čovjek koji je najviše promovirao naš grad i BiH – kazao je Jović, podsjećajući kako je novac od Nobelove nagrade Andrić donirao za biblioteke u BiH.

Kako je kazao kustos Memorijalnog muzeja „Rodna kuća Ive Andrića“ Enes Škrgo, sve godišnjice posvećene Andriću, pa i ona koja se odnosi na dodjelu Nobelove nagrade, s vremenskom distancom ne blijede, nego dobivaju na vrijednosti.

– Međutim, tu je drugo pitanje, kako se mi kao društvo odnosimo prema tome. Ono što možemo uraditi jeste da pokušamo objasniti što je važnost i ljepota Andrićeve literature, odnosno da je to trajna vrijednost, dok su nagrade samo njena potvrda – kazao je Škrgo.

Istaknuo je kako to što je Andrić rođen u Travniku ima veliku važnost za taj grad, kako u kulturološkom, tako i u sociološkom i turističkom smislu, ali da se postavlja pitanje kako postići da ta činjenica postane dio svakodnevnog života Travnika, a ne samo prilika za obilježavanje godišnjica.

Ivo Andrić dobio je Nobelovu nagradu 10. decembra 1961. godine, za roman “Na Drini ćuprija” te tako postao prva osoba iz bivše Jugoslavije koja je dobila Nobelovu nagradu za književnost.