U Travniku otvorena prva izložba na temu Ajvatovice (FOTO)

ajvatovica izzlozba (6)

U Centru za kulturu općine Travnik, u okviru manifestacije “507. Dani Ajvatovice”, večeras je otvorena izložba fotografija “Tragom Ajvaz-dede” autora Kemala Zorlaka, fotoreportera Anadolu Agency (AA).

Svečanom otvorenju izložbe od 27 fotografija snimljenih u proteklih nekoliko godina, pored brojnih zvanica, prisustvovao je i muftija travnički Ahmed efendija Adilović.

Inače, radi se o prvoj izložbi fotografija na temu Ajvatovice, kulturno-historijske manifestacije koja, okupljanjem desetina hiljada ljudi svake godine u Pruscu i Donjem Vakufu, oživljava jedan minuli period, a koja datira od prije pet stoljeća.

Izložba je otvorena pod pokroviteljstvom Muftijstva travničkog, uz podršku Ziraat banke.

Autor fotografija, Zorlak je podsjetio kako je u protekle tri godine, kao fotoreporter Anadolu Agency (AA), bio angažovan na praćenju manifestacije “Dani Ajvatovice”, napomenuvši kako je večerašnja izložba ujedno i njegova prva samostalna izložba fotografija.

“Moram kazati da sam vrlo sretan, jer je ovo skup fotografija koje predstavljaju rezultat trogodišnjeg rada na Ajvatovici. Fotografije su pratile hronološki put Ajvatovice, od Karaule, odakle polaze konjanici, zatim defilea konjanika kroz Donji Vakuf, Prusac, pa do platoa Ajvatovice”, rekao je Zorlak.

Posebno je naglasio dominaciju mladih na fotografijama, rekavši kako se radi o očuvanju tradicije.

“Lično mi je posebno značajno i to što sam ovom izložbom zaokružio jedan period od 20 godina”, dodao je Zorlak, podsjećajući kako je, kao desetogodišnjak, prvi put ovoj manifestaciji prisutvovao sa svojim djedom, 1997. godine. On je zahvalio Anadolu Agencyji, Ziraat banci i Muftijstvu travničkom na ukazanoj podršci.

Fotografije će biti izložene i u Domu Hasana Kafije Pruščaka u Pruscu od 30. juna do 2. jula, kada će biti održana i centralna svečanost ovogodišnje manifestacije “Dani Ajvatovice”.