Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U tuzlanskom BKC-u počele pripreme za izvođenje opere “Zmaj od Bosne”

zmaj od bosne – opera

U Bosanskom kulturnom centru u Tuzli počele su pripreme za izvođenje opere “Zmaj od Bosne”, muzičko-scenskog spektakla u kojem učestvuje više od 100 izvođača.

Tuzlanska publika imat će priliku uživati 13. marta u ovom ostvarenju, u kojem učestvuju sva tri muzička ansambla sarajevskog Narodnog pozorišta, veliki Hor Opere i Balet , glumci i Sarajevska filharmonija.

Opera “Zmaj od Bosne” je topla i intimna priča o liku i djelu Husein-kapetana Gradaščevića, a libreto za ovu operu uradio je književnik i dramaturg Nijaz Alispahić.

Muziku za operu je komponovao bh. kompozitor Asim Horozić, a režiju potpisuje profesor Ozren Prohić.

-U BKC-u Tuzla se obavljaju posljednje pripreme za izvođenje opere. Naš tim je morao prilagoditi scenu, a pripreme za realizaciju ovog projekta, koji je umjetnički i produkcijski dosta zahtjevan, traju od početka godine – izjavio je za Fenu direktor BKC-a Tuzla Edis Bajić.

Ističe da je ponosan što ova kulturna ustanova građanima Tuzle i Tuzlanskog kantona može ponuditi prvoklasan kulturni događaj, za koji smatra da je kulturni događaj godine.

Izrazio je zadovoljstvo jer iza ovog projekta stoji tuzlanski umjetnički tandem Horozić-Alispahić, i što opera govori o Husein- kapetanu Gradaščeviću, jednoj od najznačajnijih ličnosti u historiji BiH, koji je rođen u Gradačcu, dakle na području TK-a.

– Uvjereni smo da će publika uživati u ovom nesvakidašnjem događaju u Tuzli, a naša kulturna ustanova će nastaviti podizati ljestvicu, kada je u pitanju nivo i kvalitet kulturnih događaja – kaže Bajić, podsjetivši da je u protekloj godini dostignut rekord kada je u pitanju posjećenost i broj događaja u ovoj ustanovi.

Izvođenje opere u tuzlanskom BKC-u je i početak saradnje Narodnog pozorišta Sarajevo i ove najposjećenije kulturne ustanove u sjeveroistočnoj Bosni, a ovo je ujedno i prvo gostovanje opere nakon što je premijerno izvedena u Sarajevu u decembru 2016. godine.