Tradicija

U Tuzli Festival sevdalinke 18. i 19. juna u BKC-u

bkc-tuzla-1

Očekuju i pisma saglasnosti baštinika sevdalinke i pisma podrške ustanova kulture, koja treba da budu prilozi ovoj aplikaciji i da joj dodatno daju na težini i kredibilitetu

Jedanaesti Festival sevdalinke “Sevdalinko u srcu te nosim“ bit će održan 18. i 19. juna – dogovoreno je na sjednici Organizacionog odbora ove manifestacije.

U okviru revijalne večeri, koja će biti upriličena u velikoj sali Bosanskog kulturnog centra u Tuzli, izvodeći naše najljepše sevdalinke, publici će se između ostalih predstaviti i Snežana Đurišić, Halid Bešlić, Merima Njegomir, Nihad Alibegović, Nedeljako Bilkić i brojni drugi gosti Festivala.

U okviru Festivala, 18. juna će biti održano takmičarsko veče za nove kompozicije koje će biti izvedene na Festivalu, kao i regionalno takmičenje harmonikaša pod pokroviteljstvom jednog od najpoznatijih svjetskih proizvođača ovoga instrumenta, kompanije Guerrini iz Italije.

Osim organizacije ovogodišnjeg Festivala, na sjednici je razgovarano i o procesu upisa sevdalinke na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa čovječanstva, a u saradnji s resornim federalnim ministarstvom Stručni tim završava aktivnosti u vezi s aplikacijom.

Očekuju i pisma saglasnosti baštinika sevdalinke i pisma podrške ustanova kulture, koja treba da budu prilozi ovoj aplikaciji i da joj dodatno daju na težini i kredibilitetu, saopćio je Organizacioni odbor Festivala.