Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Tuzli obilježavanje 120 godina prvog profesionalnog pozorišta u BiH

narodno pozoriste tuzla

Predstavom ˝Mirišu li jorgovani u Njujorku˝ prema tekstu Miodraga Žalice obilježava se 120. godišnjica djelovanja tuzlanskog, prvog profesionalnog pozorišta u Bosni i Hercegovini. Povodom godišnjice postavljena je i izložba fotografija o počecima pozorišnog djelovanja u ovom gradu, javlja Anadolu Agency (AA).

˝Prvo bosanskohercegovačko pozorište u Tuzli je osnovao trgovac, Tuzlak Mihajlo Crnogorčević. Djelovalo je u skromnim mogućnostima. Radilo je dva-tri mjeseca i glumila su uglavnom Mihajlova djeca. Brzo se zatvorilo. Danas slavimo 120 godina tog, a iduće godine u martu 70 godina od osnivanja ovog, Narodnog pozorišta Tuzla. Ovaj je grad, kao i ostali, bio plodno tlo i grad koji je bio opsjednut pozorištem i postizao je velike rezultate. Pozorišna umjetnost ovdje živi i pozorište ima tradiciju˝, naveo je Nijaz Alispahić, književnik i dramaturg na današnjoj konferenciji za novinare dodajući da se pozorišna umjetnost njeguje i poštuje i u drugim sredinama, poput Tešnja i Mostara.

Govoreći o 120 godina tuzlanskog pozorišta, Mirza Ćatibušić, direktor Narodnog pozorišta Tuzla rekao je da je riječ o jubileju koji dokazuje veličinu pozorišne historije naše države, dodajući da je i odgovornost veća, pa će se u narednom periodu pažnja usmjeriti davanju počasti tradiciji koja nije zanemariva ni za veće sredine.

˝Planirano je nekoliko koprodukcija do kraja godine, ali ne mogu otkrivati detalje. Nadam se da nas lijepe stvari čekaju kada je u pitanju scena Narodnog pozorišta Tuzla, a cilj nam je i da vratimo Tuzlanske pozorišne dane˝, rekao je Ćatibušić.

Ćatibušić je dodao da se i u teatru trebaju više forsirati domaći pisci, a praktičan dokaz naše namjere da se jačaju vlastite snage je i domaći tekst Miodraga Žalice, te mladi redatelji u predstavi ˝Mirišu li jorgovani u Njujorku˝.

˝Siti smo floskula da mladim ljudima treba davati priliku ili i kada im se prilika i pruži, onda ih dočekamo kritikama karakterističnim za vrijeme u kojem živimo. Nećemo se libiti davati priliku mladim piscima i redateljima, jer samo tako možemo dobiti neke nove pozorišne velikane˝.