Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Tuzli počinje 17. Međunarodni festival pozorišta s područja Balkana

Pozoriste bez granica – tuzla1

Međunarodni festival pozorišta s područja Balkana “Pozorište bez granica 2017”, koji organizuje Draft teatar Tuzla, počinje sutra i trajat će do 02. Septembra 2017. godine. U okviru ovogodišnjeg petodnevnog Festivala bit će igrano šest predstava, a među njima i jedna za najmlađe.

“Od ukupno šest predstava, samo dvije se mogu voditi kao amaterske. Preostale četiri su profesionalni ansambli. Narednih pet dana bit ćemo domaćini pozorištima iz Srbije, Kosova, Hrvatske, a imat ćemo ove godine po prvi put i teatar iz Bugarske“, kazao je direktor ovog festivala, Dragan Tešić, na danas održanoj konferenciji za medije.

Ovogodišnji festival, 17. po redu, otvorit će Teatar Kabare Tuzla. Prvog dana bit će prikazana monodrama „Bosanska Kraljica“, u kojoj ulogu Katarine Kotromanić Kosače ostvaruje Ivana Milosavljević. Zatim će biti prikazane predstave „Karamazovi“ (Dom kulture Prijepolje), „Olovo“ (Dramatichen Teatar Lovech-Lovech), „AMOK – Actor in the box“ (Theatrical-movies House AKT), „Vitamini zdravi fini“ (KC Branislav Nušić).

Draft teatar se može pohvaliti i višegodišnjom saradnjom sa Gradskim kazalištem Beli Manastir. Njima će ovo biti šesto gostovanje u Tuzli, te će predstavom „Dnevnik Anne Frank“ gosti iz Hrvatske i zatvoriti ovogodišnji festival.

Reditelj Enver Hasić Haš, jedan od osnivača Drafta, podsjetio je na dvadesetpetogodišnje postojanje ovog teatra, te na ostvarenu saradnju sa velikim brojem pozorišta iz svih zemlja u regionu.

“Tokom svih ovih godina kroz Draft je prodefilovalo mnogo mladih, talentovanih i dobrih glumaca od kojih se neki i danas bave tim poslom. Draft zapravo nikada nije ni bio amatersko pozorište, naša vrata su od samog početka uvijek bila otvorena za sve, mlade glumce koji žele sticati nova iskustva, ali i za sve profesionalce“, kazao je.

„Pozorište bez granica 2017“ igrat će se na daskama Narodnog pozorišta Tuzla, sa početkom u 19 sati i 30 minuta, osim predstave za djecu koja će biti igrana u subotu, sa početkom u 12 sati. Ulaz na sve predstave je slobodan.