Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Tuzli promovirana knjiga kolumni Derviša Čička

fena_promocija_kolumne_cicko (1)

Knjiga kolumni pod nazivom „Oni odlaze, a mi ne ostajemo“ tuzlanskog intelektualca Derviša Čička, svečano je večeras promovirana u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci „Derviš Sušić“ u Tuzli.

Riječ je o trećoj knjizi kolumni spomenutog autora, koja je, u stvari, zbirka svih do sada objavljenih komentara, eseja, osvrta i kritika raznih književnih djela, objavljenih od 2013. godine do danas.

– Ne živim od pisanja, ali pišem relativno lako i isključivo kao hobi koji me relaksira, iako su teme napisa često teške, sumorne i crne, jer govore o našoj zbilji, a znamo kakva je – kaže za Fenu Derviš Čičko.

Recenzent Ekrem Avdić, novinar u mirovini, spomenuo je svog nekadašnjeg redakcijskog kolegu, poznatog kolumnistu „Večernjeg lista“ iz Zagreba, Milana Ivkošića, kazavši kako je zbog oštrog pera nazvan „domoljubnim čangrizalom“. Avdić je tako nazvao i Derviša Čička, pisca bez dlake na jeziku i za koga ne postoje zabranjene teme.

– Čičko je u stroju hrabrih i domovini najodanijih intelektualaca. On piše o onim ljudima i pojavama koji pokazuju da ne vole ni državu ni domovinu. To su oni koji vole samo sebe i rade za svoj interes – kazao je Avdić.

Moderatorica, novinarka Amela Hajvaz, pročitala je dvije Čičkove kolumne „Oni odlaze, a mi ne ostajemo“ o bijeloj kugi koja prijeti nestankom države i „Odgovornost i krivnja“ u kojoj autor kritizira propagandu na kojoj lokalne vlasti grade strategiju pobjede na izborima, a u stvari se radi o „plašenju izmišljenim strahovima“.

Promociji je prisustvovao veliki broj uglednih tuzlanskih ličnosti, među kojima su bili Amira i Selim Bešlagić, Mehmed Bajrić, liječnici Adnan Burina, Ahmet Halilbašić i Ferid Konjić, umjetnik Nesim Tahirović sa suprugom Mirjanom i mnogi drugi.

Knjiga kolumni Derviša Čička izašla je u izdanju štamparije PrintCom iz Tuzle, u ograničenom tiražu i namijenjena je, kako je rečeno, onima koji vole čitati, ali i razmišljati.