BKC TK

U Tuzli promovisan roman “Arije, prvi djed bosanski”, knjiga koja mijenja poglede na historiju BiH

Promocija_Arije, prvi djed bosanski (1)

Roman “Arije, prvi djed bosanski” utemeljen je na historijskim činjenicama koje su autorici bile dostupne tokom njenog istraživanja za njen naučni rad, a koji je govorio o počecima Crkve bosanske u Iliriku, u doba Konstantina I Velikog

Sinoć je u Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona u Tuzli promovisan roman “Arije, prvi djed bosanski”, autorice Tahani Komarice iz Sarajeva, za koji su promotori istakli da je jedinstven po temi koju tretira, te da će kod mnogih promijeniti pogled na historiju Bosne i Hercegovine u prethrišćanskom periodu.

Roman “Arije, prvi djed bosanski” utemeljen je na historijskim činjenicama koje su autorici bile dostupne tokom njenog istraživanja za njen naučni rad, a koji je govorio o počecima Crkve bosanske u Iliriku, u doba Konstantina I Velikog.

-Sve to na šta sam naišla tokom istraživanja je bilo preobimno za master tezu, pa sam se odlučila da to prezentujem kroz roman. Mnogo stvari ne znamo kada je u pitanju položaj Bosne u dalekoj historiji. Sjećam se vremena kada je historija ovdje bila više umjetnost i propaganda, a ne zaista nauka. Sada smo u vremenu kada historiju možemo promatrati drugačije i ovaj roman je moj doprinos tome. Radnja je smještena u period poslije Nicejskog sabora 325. godine i prati jedan redoslijed radnji koji je nama kasnije nedopustivo miješan. Kod nas se samo pričalo o dolasku Slavena i kasnije Kraljevstvu bosanskom, a ovaj prostor je postojao i prije toga – istakla je autorica.

U knjizi se kao autentični izvori koriste relevantni historijski izvori, kao što su i orginalna pisma Konstantina I Velikog, dok je dio romana  i imaginacija autora, koja je kako bi što autentičnije prikazala svoju priču i obišla većinu mjesta o kojima piše.

-To je period četvrtog vijeka i nema mnogo dostupnih historijskih dokumenata. Tako sam neke stvari o kojima sam pisala morala da prebrodim i imaginacijom da bi čitatelji doživjeli i likove i radnje. Ovo nije samo historijski roman, nego i roman koji govori i o jednoj specifičnoj ljubavi i intrigama jednog carstva – rekla je Tahani Komarica, autorica romana.

Roman “Arije, prvi djed bosanski“ je djelo koje traži odogovor na pitanje snažne ideje monoteizma na prostoru Bosne i Hercegovine koja je odoljele stoljećima.

-Autorica je našla vezu u liku velikog učenjaka Arija koji je bio direktni učesnik Nicejskoj sabora i koji je smatrao da je priroda Isa a.s. ili Isusa drugačija u odnosu na Božiju prirodu i nije prihvatao ideju trojstva. Indicije govore da je nakon toga protjeran na ove prostore gdje je počeo širiti svoje ideje. Roman prati ideju monoteizma, zatim diskurs između Arija čovjeka učenjaka i stanovništva sa mnogobožačkim vjerovanjem koje zatiče na ovim prostorima. Roman oslikava gostoljubivost bosanskog čovjeka, a i ima i tu ljubavnu nit, ne samo ljudske ljubavi prema Bogu, nego govori i o snazi ljudske ljubavi u raznim oblicima. Radi se o fantastičnom romanu koji ima jako mnogo dimenzija – rekao je promotor prof. dr. Nezir Halilović.

Promotorica, književnica Kadifa Tahirović pohvalno je govorila o ideji i hrabrosti autorice da jedno naučno djelo pretoči u roman i tako ga učini dostupnijim široj javnosti, posebno ističući da ju je fascinirala ljubavna priča iz ovog romana između Arija i Konstantije, koju je autorica izuzetno lijepo opisala.

Roman daje odgovore ali i postavlja mnogo pitanja između ostalog da li je zaista Crkva bosanska bila “heretična” i odakle toliki otpor zvanične crkve prema Crkvi bosanskoj? Napisan je u “živoj” i zanimljivoj formi kako bi potakao čitaoce da istražuju o svojim korijenima, bez “suhe” historijske lekcije.

Roman je iz štampe izašao u julu 2021. godine, a odabran je za program u tradicionalnoj kulturnoj manifestaciji “Andrićevi dani 2021” u Travniku. Promovisan je i u okviru kulturnih manifestacija u Visokom i Kiseljaku, a nakon Tuzle promocije se nastavljaju  i u drugim bh. gradovima.

Tahani Komarica (1978.) je rođena, odrasla i nastanjena u Sarajevu. Trenutno je doktorant na Filozofskom fakultetu u Tuzli na odsjeku za Komunikologiju. Magistrirala je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu odsjek za komunikologiju, te diplomirala na Pedagoškom fakultetu u Sarajevu odsjek razredna nastava . Autor je romana „Iza mušebaka“ koji je objavljen 2017. godine, te više stručnih i naučnih tekstova iz oblasti komunikologije. Urednik je romana „Adem – Praotac u nama“ autora prof. dr. Nezira Halilovića, a tehnički je pripremila i uredila knjigu prof. dr. Fahire Fejzić Čengić “Medijski zapis o zemlji”.