Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bkctk

U Tuzli promovisana knjiga “Eroldina Halilović – utihla svjetlost”

promocija_eroldina_halilovic (5) (1)

Proces nastajanja knjige je trajao godinu dana, a kako je naveo autor, emeritus Enver Halilović, nastala je slučajno nakon što je on poslije njene smrti ostao iznenađen šta je sve našao u stvarima svoje kćerke, među albumima, dokumentima i zapisima. Autor je istakao da je radi o knjizi koja mu je razumljivo i najdraža, te da je radio vrlo pažljivo uz obavezu da bude što je moguće objektivniji

Knjiga prof. Envera Halilovića “Eroldina Halilović, Utihla svjetlost, monografija biografije” sinoć je u punoj Plavoj sali BKC-a promovisana i u Tuzli.

O knjizi u kojoj prof. Halilović piše o svojoj kćerki, o posebnosti njene životne putanje i o njezinoj smrti, pored autora, pred velikim brojem posjetitelja iz akademskog, političkog i javnog života, kao promotori su sa mnogo emocija govorili prof. dr. Mirsad Kunić, prof.dr. Elvir Musić i dr. Mirela Karahasanović, koja je moderirala događaj.

Proces nastajanja knjige je trajao godinu dana, a kako je naveo autor, emeritus Enver Halilović, nastala je slučajno nakon što je on poslije njene smrti ostao iznenađen šta je sve našao u stvarima svoje kćerke, među albumima, dokumentima i zapisima. Autor je istakao da je radi o knjizi koja mu je razumljivo i najdraža, te da je radio vrlo pažljivo uz obavezu da bude što je moguće objektivniji.

– Ono što je zanimljivo je da se Eroldina u knjizi pojavljuje pod imenom ptice Hume, istočne ptice adekvatne feniksu, vječne ptice koja eventualno nakon više stotina godina nakon smrti ponovo oživljava. U knjigu sam pokušao da unesem više različitih motiva iz književnosti o smrti, iz filozofije i sufizma. Bavljenje sufizmom mi je bilo posebno inspirativno, a bio sam ponukan upravo njenim bavljenjem sufizmom i njenim životom u sufizmu – rekao je prof. dr. Enver Halilović.

Knjiga je koncipirana kao jedna dvojezična biografska monografija na bosanskom i engleskom jeziku u kojoj su podaci o Eroldini Halilović obrazloženi u uklopnjeni u pogled na svijet za koji je autor, njen otac, mislio da je izgradila njegova kćerka.
Tako se u knjizi pored autorovog osvrta na pitanja o življenju i vrijednosti smrti iz ugla filozofije i teologije, te doživljaja smrti kroz bol roditelja koji izgubi dijete, nalazi i mnogo detalja iz kratkog ali ispunjenog života u kojem je Eroldina Halilović, doktorica stomatologija, pokazivala mnoge izvrsnosti za koje su znali samo njeni najbliži.

– Radi se o jednoj vrlo neobičnoj i zanimljivoj knjizi, u žanrovskom smislu, knjizi svih knjiga, jer ona objedinjuje toliko toga raznovrsnog, bez obzira što u naslovu stoji da je monografska biografija. Knjiga je nastala iz jedne dubokointimne potrebe jednog čovjeka, našeg uglednog sugrađanina, kako da racionalizira taj ogromni gubitak najbliže i najdrže osobe, a prerasla je u jednu nadžanrovsku formu – rekao je prof. dr. Mirsad Kunić, jedan od promotora.

U knjizi se našao i pregled onoga što je Eroldina za života napisala, kao što je šest njenih pjesama motiviranima sufijskim duhom, pet eseja napisanih u različitim periodima, njena klavirska kompozicija i njeno biografsko kazivanje na BIR radiju, koje je u izvornom obliku sinoć emitovano i na ovoj promociji knjige, a što je izazvalo mnogo emocija, posebno kod onih koji su Eroldinu i poznavali.

Knjiga “Eroldina Halilović, Utihla svjetlost, monografija biografije” iz štampe je izašla 2022. godine, a izdavač je Preporod, Sarajevo. Knjiga je prvu promociju imala u Sarajevu u januaru ove godine.