Kultura

Niz kulturnih sadržaja

U Tuzli svečano otvoren 4. Festival savremene žene

18/06/2021

Festival savremene žene u Tuzli do sada je ugostio više od 500 govornica, koje su podijelile svoja iskustva i inspirisale mnoge osobe, a ovogodišnji "ženski festival“ trajat će do 20. juna

Nizom kulturnih sadržaja u Ateljeu Ismet Mujezinović i Hrvatskom kulturnom centru u Tuzli, uz obraćanja predstavnika izvršne vlasti, nekoliko ambasadorica u BiH i drugih uspješnih žena savremenog društva, svečano je otvoren 4. međunarodni Festival savremene žene.

Ovaj jedinstveni događaj povezuje i podržava uspješne priče BiH, regije i svijeta, a ujedno motiviše mlade žene.

Neke od tema na ovogodišnjem Festivalu savremene žene su: kako vladati svojim vremenom, kako biti kreativna, koje su moći društvenih mreža, te kako odgovoriti na nove poslovne izazove nastale zbog pandemije Covid-19.

Direktor Radija Kameleon, koji je i organizator ovog festivala, Zlatko Berbić, kazao je Feni da je ovogodišnji Festival savremene žene jedinstven jer se održava na dvije lokacije istovremeno.

Na Festivalu učestvuje više od 100 govornica iz 17 država.

-S nama su tri ambasadorice i druge uspješne žene iz cijelog svieta, koje su odlučile da podijele svoje znanje i iskustvo mentorišući žene u BiH. Mi nismo društvo koje se bavi ženskim pravima, mi smo odlučili da napravimo zajednicu u kojoj jedna žena mora drugoj spustiti ljestve da se popne uz njih, da bi sve uspjele više nego jedna koja će ostati sama – naglašava Berbić.

Svaka govornica govori po 20 minuta i to je, kazao je, fantastično putovanje kroz uspjeh, kroz padove, kroz rezultate.

Napomenuo je da će na festivalu, između ostalih, uzeti učešće žena koja je bila nominovana za Nobelovu nagradu, zatim regionalna direktorica Evropske banke za razvoj, a čut će se najuspješnije priče iz raznih segmenata života, uključujući modu i svaki dio lifestylea.

Ministar trgovine, saobraćaja i turizma TK Hamza Bešić ocijenio je da ovakvi događaji u mnogočemu daju jednu novu dimenziju u manifestacijskom turizmu na području TK.

Ovakve manifestacije su, naglasio je, prepoznate od resornog ministarstva i Vlade TK i uvijek će biti adekvatno propraćene. To leži u činjenici da je ova manifestacija odlukom uvrštena u manifestacije od značaja za TK.

– Već četvrtu godinu družimo se na Festivalu savremene žene, a Ministarstvo trgovine, saobraćaja i turizma TK, kao i Vlada TK, od početka su prepoznali značaj ovakve manifestacije, ne samo za razvoj manifestacionog turizma nego generalo za okupljanje žena, koje imaju vrlo respektabilne karijere, koje mogu pružiti mnogo znanja i iskustva i biti inspiracija i motivacija mladim ženama i djevojkama da i one na sličan način pokušaju napraviti nešto u svom životu i karijeru – izjavila je pomoćnica ministra za trgovinu, turizam i saobraćaj TK Dželmina Huremović.

Svake godine na festivalu su zastupljene jako interesantne govornice iz različitih djelatnosti, tako da se može svako pronaći u panelima, smatra ona, ocjenjujući da ovaj festival ima veliki značaj, kako poslovni, tako kulturni i zabavni.

Festival savremene žene u Tuzli do sada je ugostio više od 500 govornica, koje su podijelile svoja iskustva i inspirisale mnoge osobe, a ovogodišnji “ženski festival“ trajat će do 20. juna.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.