Kultura

sarajevo

U Umjetničkoj galeriji BiH otvorena izložba crteža Mice Todorović ‘Smicalice’

07/02/2019

Izložba je će biti otvorena do kraja februara, a organizirana je u sklopu projekta Sarajevo History Book - finansiranog grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država

Izložba crteža Mice Todorović „Smicalice“ otvorena je u Umjetničkoj galeriji BiH, a 15 crteža zauzima važno mjesto u segmentu bosanskohercegovačke socijalne umjetnosti.

Izloženi crteži su u digitalnom printu, a nastali nakon autoričinog školovanja na Zagrebačkoj akademiji u periodu 1929.-1933. godine i izlagani su samo jednom na retrospektivnoj izložbi u Sarajevu 1980. godine.

Kustosica Umjetničke galerije BiH Ivana Udovičić je istakla da ti radovi predstavljaju oštru kritiku ili kritički presjek društva tog doba.

– Ovo je izložba Mice kakvu nismo navikli da gledamo, jer je ona slikarica koja se najčešće povezuje sa instimističkim pejzažem i mrtvim prirodama – kazala je.

Iako crteži nisu brojni, dodala je Udovičić, teme su vrlo šarolike, od lažne inteligencije, biblijskih motiva, poremećenih porodičnih odnosa, moći i uticaja krupnog kapitala, sve ono što se tih godina događalo.

S obzirom da su radovi dosta šaljivi, to su Micine smicalice, pojasnila je Udovičić, tako je i izložba nazvana „Smicalice“.

Inače, svi radovi Mice Todorović, više od 40, vlasništvo su Umjetničke galerije BiH.

Izložba je će biti otvorena do kraja februara, a organizirana je u sklopu projekta Sarajevo History Book – finansiranog grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država, a projekt realizira Historijski muzej BiH, Muzej pozorišne umjetnosti i književnosti BiH i Umjetnička galerija BiH.

Mica Todorović rođena je u Sarajevu 1900. gdje je i preminula 1981. godine. Završila je 1926. godine Višu školu za umjetnost i umjetni obrt u Zagrebu. Bila je jedan od deset osnivača ULUBiH-a i jedan od prvih profesora u Školi primijenjenih umjetnosti. Bila je redovan član ANUBiH i dopisni član SANU. Izlagala je na velikom broju samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je najvećih državnih odlikovanja i nagrada za umjetnički rad.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.