Kultura

grupa umjetnika i umjetnica

U Umjetničkoj galeriji BiH otvorena izložba RAT-ART

17/09/2021

Izložba će biti postavljena od 18. septembra do 1. oktobra i javnosti dostupna svakim danom (osim nedjelje), od 10.00 do 20.00 sati

Neformalna grupa umjetnika i umjetnica, kroz projekt Aktuelno 2021, predstavila je izložbu RAT-ART, koja je otvorena večeras u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine.

Jedna od autora na izložbi Almedina Fehratović izjavila je kako izložba nastala u Projektu Aktuelno, koji je prvi put prezentiran 2002. godine.

– Imali smo nekoliko izlaganja i napravili smo pauzu, što zbog korone, što zbog nekih životnih okolnosti. Međutim, odlučili smo da se ponovo vratimo, da oživimo umjetničku scenu u BiH – navela je Fehratović.

Smatramo, dodala je ona, da je malo letargična situacija generalno po pitanju umjetnosti u BiH. S druge strane, kaže Ferhatović, smatramo da imamo kvalitetne umjetnike i da se definitivno treba posvetiti malo više pažnje likovnoj umjetnosti u BiH.

– Izložba RAT-ART je neka vrsta evociranja uspomena na rat i naša ratna iskustva. Mi smo generalno ratna generacija koja je bila u Sarajevu i svaki od autora – Danilo Kreso, Denis Haračić, Alisa Prutina, Selimir Milestone i ja smo odgovorili na tu temu rata, svako po svom ličnom nahođenju i iskustvu – pojasnila je Ferhatović.

Izložba će biti postavljena od 18. septembra do 1. oktobra i javnosti dostupna svakim danom (osim nedjelje), od 10.00 do 20.00 sati.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.