Kultura

pomjereni termini

U utorak komedija “Žiranti” na sceni BNP-a

14/05/2021

Programske aktivnosti Bosanskog narodnog pozorišta Zenica se održavaju u skladu sa važećim higijensko-epidemiološkim mjerama, te se moli pozorišna publika da iste poštuje u našim prostorijama

Nakon pomijeranja ograničenja kretanja, pomjereni su i termini izvedbi predstava Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Tako će u utorak, 18. maja u terminu od 19.30 sati biti izvedena predstava „Žiranti“ prema tekstu Marija Ćuluma i u režiji Muhameda Bahonjića i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Predstava je premijerno izvedena krajem marta tekuće godine.

Prema riječima dramaturga predstave Hasana Džafića „dramski tekst Žiranti Marija Ćuluma spada u oblast najpopularnije dramske vrste: komedije. To je – da ga još preciznije odredimo – komedija situacije, i to laka, neprentenciozna, sa obiljem komike, prije svega one situacijske, vodviljske, a onda i one verbalne, koja proističe iz jezika likova. Dramski zaplet baziran je na sučeljavanju oprečnih htijenja dva bračna para: jednog da riješi stambeno pitanje i drugog, koji u namjeri da pomogne, zauzvrat traži amoralan ustupak. U kulminaciji radnje, zanimljiv dramski obrat sve raspliće u simpatičan happy end.

Uvjereni smo, da će narečeno obilje komike, uz partove pjesme i plesa, elemenata crnog i lascivnog humora, farse, parodije pa i satire, te uz rediteljsku i glumačku inventivnost i namaštavanje, rezultirati salvama smijeha našeg nasušnog.“ U predstavi igraju: Tamara Miličević-Stilić, Zlatan Školjić, Adna Hasanić, Adem Smailhodžić, Ermina Nišić i Muhamed Bahonjić. Za scenografiju predstave je bio zadužen Mensur Begičević, a za muziku Igor Kasapović.

Programske aktivnosti Bosanskog narodnog pozorišta Zenica se održavaju u skladu sa važećim higijensko-epidemiološkim mjerama, te se moli pozorišna publika da iste poštuje u našim prostorijama.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.