Kultura

sarajevo

U utorak u BKC-u koncert pijaniste Muhameda Sadovića

30/11/2020

Publika će imati priliku da posluša djela koja su komponirali J. S. Bach, L. V. Beethoven, F. Liszt i C. Nielsen

Javna ustanova “Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo” organizirat će u utorak, 1. decembra, solistički koncert jednog od najtalentiranijih bosanskohercegovačkih pijanista mlađe generacije Muhameda Sadovića.

Publika će imati priliku da posluša djela koja su komponirali J. S. Bach, L. V. Beethoven, F. Liszt i C. Nielsen.

Besplatne ulaznice se mogu preuzeti na prijavnici JU BKC KS svaki radni dan u periodu od devet do 16 sati, a koncert se održava uz obavezno pridržavanje epidemioloških mjera, saopćeno je iz BKC-a.

Sadović je učenik IV razreda Srednje muzičke škole Sarajevo, smjer za solo klavir u klasi profesorice Vedrane Mujkić. Dobitnik je prvih nagrada na Federalnom takmičenju održanom 2013. godine u Sarajevu te na “Banjalučkom bijenalu – Međunarodnom pijanističkom takmičenju u Banja Luci” 2014.godine.

Osvojio je treće mjesto na renomiranom međunarodnom takmičenju u Milanu 2014. godine “International Competition Pianotalents” gdje je nastupao u konkurenciji 32 pijanista iz cijelog svijeta.

Na međunarodnom takmičenju mladih pijanista Rising Stars Grand Prix Berlin 2016. godine, u konkurenciji od više od stotinu mladih pijanista iz cijelog svijeta osvojio je treću nagradu, a nakon toga i prvu nagradu u austrijskom Salzburgu gdje je nastupio na koncertu pobjednika dana 2016. godine u Wiener Saal Mozarteum.

Iste godine, osvojio je i prvu nagradu na Grand Prize Virtuoso Wienna. Osvojio je prvu nagradu u Londonu 2016. godine i nastupio u poznatoj koncertnoj dvorani Royal Albert Hall. Proglašen je učenikom Federacije BiH.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.