konkurišu tri djela

U užem izboru za nagradu “Bugojanska vaza” Stefanović, Mujabašić i Obradović

Bugoj

Na 8. “Bugojansku vazu” prijavljene su 63 priče, što je najveći broj pristiglih priča na konkurs od 2013. godine kada je nagrada ustanovljena

Priče “Školski drugovi” autora Armina Stefanovića iz Sarajeva, “Vrpca” autora Ervina Mujabašića iz Živinica i “Navigacija sloma” autora Slaviše Obradovića iz Prijedora našle su se u užem izboru za nagradu “Bugojanska vaza”.

Na 8. “Bugojansku vazu” prijavljene su 63 priče, što je najveći broj pristiglih priča na konkurs od 2013. godine kada je nagrada ustanovljena, saopćeno je iz KSC Bugojno.

Bibliotečki tehničar Gradske biblioteke pri KSC Bugojno Sanel Ugarak istakao je da je od ove godine uvedena i nagrada “Bugojanska vazica” na kojoj su učestvovali učenici osnovnih i srednjih škola iz Bugojna te naglasio da je plan da ta nagrada od 2020. godine bude na nivou Bosne i Hercegovine.

Direktor KSC Bugojno Mirza Idrizović navodi da je novčana nagrada povećana sa 1.000 na 1.500 KM i da s replikom artefakta “Bugojanske vaze” trenutno nagradu diže na pijedestal najznačajnijeg i najvrjednijeg konkursa za kratku priču u Bosni i Hercegovini.

Plan je da u narednim godinama “Bugojanska vaza”, kao kulturno-književna manifestacija, traje tri dana u sklopu koje će se realizirati književni susreti, promocije knjiga, izložbe i drugi prigodni sadržaji.

Ovogodišnji žiri Magdalena Blažević, Nedžad Ibrahimović i Darko Cvijetić će odluku o lauraetu 8. “Bugojanske vaze” donijeti najkasnije do 20. novembra, a uručenje nagrade će biti u srijedu, 25. novembra u Kulturno-sportskom centru Bugojno.

Nagrada se sastoji od replike “Bugojanska vaza” (original se nalazi u Zemaljskom muzeju BiH i predstavlja najstariji pronađeni pisani spomenik u BiH) autorice Adine Kero i novčanog iznosa od 1.500 KM.

Organizator manifestacije je Kulturno-sportski centar Bugojno, a pokrovitelj Općina Bugojno. Nagrada se dodjeljuje povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine.