U Vijećnici izložba i promocija knjige “Apokalipsa” Džeke Hodžića

dzeko_hodzic_apokalipsa

Knjiga “Apokalipsa u djelu Džeke Hodžića” promovirana je večeras u sarajevskoj Vijećnici, a postavljena su i likovna djela Džeke Hodžića pod nazivom “Apokalipsa l i ll”.

Osim rada “Apokalipsa” izloženog prošle godine u Historijskom muzeju, prvi put je predstavljen rad nazvan “Apokalipsa ll”.

Radovi Apokalipse l i ll sastoje se od po tri djela, a alegorijskim predstavljanjem utjelovljuju nit koja se kroz ljudsko društvo provlačila od njegovih nastanaka dosad (nemilosrdnost rata, besmisao ratnog stradanja, uvijek uz figuru čovjeka koji u ratu postaje životinja, zvijer ili žrtva).

Središnji dio u Apokalipsi l i ll predstavlja grobnicu, a rađen je kao asemblaž od ostataka kostiju, garderobe, starih cipela, žice i raznih materijala koje umjetnik koristi u radu. Lijevi i desni dijelovi slike urađeni su kontrastom crvene i zelene boje i simboliziraju dan i noć. Slikane su prigušenim tonovima te dvije boje koje pojačavaju dojam mističnosti.

Životinje na tim slikama personifikacije su čovjeka i predstavljaju njegove različite karaktere (uplašenost, ugroženost).

Apokalipsa l predstavlja stradanje jednog naroda, dok Apokalipsa ll tretira nestanak čovječanstva i Kosmosa. Instalacija “Vijećnica” posvećena je stradanju Nacionalne biblioteke u Sarajevu 1992. i svim bibliotekama od Aleksandrijske biblioteke do danas.

O knjizi tekstova “Apokalipsa u djelu Džeke Hodžića” govorili su večeras Vojislav Vujanović, Gradimir Gojer i Ismet Dizadarević, a objavljena je u izdanju IK “Planjax d-o.o. Tešanj”.

Umjetnik Džeko Hodžić član je Udruženja likovnih umjetnika BiH od 1980. godine te član Udruženja likovnih umjetnika AKA 68 u Njemačkoj. Imao je mnogo samostalnih i skupnih izložbi, a dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za svoj rad.