U Vijećnici otvorena izložba velikana bh. umjetnosti Mersada Berbera

berber_izlozba_vijecnica_1

Prva posthumna retrospektivna izložba slika bosanskohercegovačkog umjetničkog velikana Mersada Berbera pod nazivom „Mersad Berber-Alegorija Bosne“ otvorena je večeras u arhitektonski prilagođenom holu sarajevske Vijećnice.

Prošlo je pet decenija otkada je posljednji put u Sarajevu bila postavljena samostalna izložba radova Mersada Berbera, a ovom prilikom njegova najvažnija djela, nastala u ciklusima od šezdesetih godina do njegove smrti, ukrasit će na dva mjeseca prostor Vijećnice.

Budući da se radi o djelima jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih likovnih umjetnika u drugoj polovini 20. stoljeća, ovaj događaj koji se održava pod visokim pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, ocijenjen je kao vjerovatno najvažniji kulturni događaj ove godine.

– Pred nama je jedna od najznačajnih likovnih izložbi u zadnjih pola stoljeća, primjer veličanstvenog umjetničkog doživljaja, kondenzovane historije i kulturne baštine naroda Bosne i Hercegovine, ali i jedno svjedočanstvo o putu dugom i teškom kojim je prošao umjetnički velikan Mersad Berber. Koliko je taj put bio težak i zahtjevan znaju jedino on i njegova porodica – kazao je Izetbegović prilikom svečanog otvaranja izložbe.

Djelo Mersada Berbera, po Izetbegovićevim riječima, poput vijugave, tvrde staze začete prije 77 godina u Bosanskom Petrovcu svjedoči to bogatsvo i šarolikost naše kulture i ovoga podneblja u svoj njegovoj tegobi i ljepoti.

– Mersad Berber je svojoj BiH darovao zaista mnogo i zapravo nikada nije otišao iz nje jer je ljudski život uporno vraćanje toj stazi kojom je čovjek prvi put prohodao i s koje se zapravo nikada i ne silazi. Berberova djela su svjedočanstvo o nama, onako kako to samo znaju veliki umjetnici kazati i uraditi. Trebamo biti ponosni na njih i čuvati to blago koje su nam ostavili – dodao je Izetbegović.

Gradonačelnik Sarajeva i supokorovitelj izložbe Abdulah Skaka kazao je da je Grad Sarajevo za Berbera imao posebno mjesto, te da izložba djela ovog velikana za građane Sarajeva predstavlja poseban poklon.

– Ponosni smo što je u Sarajevu u kojem je Berber proveo najviše vremena i u kojem je stekao afirmaciju, nakon pola vijeka postavljena samostalna izložba radova ovog eminetnog slikara. Raduje nas i to što su Berberova djela postavljena u prelijepom ambijentu obnovljene Vijećnice, aritektonskom biseru dostojnom izloženih djela jednog od najznačajnih bh. umjetnika. Postavkom izložbe iskazujemo i posthumno iskrenu zahvalnost našem Mersadu Berberu koji je svojim djelom širom svijeta promovirao ime našeg grada i naše države – kazao je Skaka.

Uime poroduice koja je dala izuzetan doprinos u realizaciji ovog događaja na ceremoniji otvaranja obratio se Mersadov sin, Ensar Berber.

-Zadovoljstvo u povodu ove velike izložbe još većim čini to što se održava u Vijećnici koja je u očevoj poetici imala posebno mjesto. Ona je vijekovima simbol bh. kulture i baštine, simbol istrajnosti i ponosa građana Sarajava. Otuda ova izložba ima takav značaj za našu obitelj – kazao je Ensar Berber izražavajući zahvalnost svima koji su doprinjeli u realizaciji izložbe.

U čast ovog velikog kuturnog događaja JP BH Pošta objavila je prigodnu poštansku markicu pod nazivom “Mersad Berber- Alegorija Bosne”, a ovom prilikom Izetbegović je prvi primjerak te markice uručio supruzi Mersada Berbera, Aldisi Berber.

Na izložbi je predstavljen gotovo cjelokupan opus Berberovog stvaralaštva od 60-ih godina do kraja njegovog života i na taj način sve značajnije faze i ciklusi iz doba njegovog stvaralaštva. Neka od djela koja su na ovoj izložbi prikazana su u okviru grupnih izložbi, ali prvi put u ovoj cijelosti su prikazana sada u prostoru sarajevske Vijećnice.

Neizostavan sastojak gotovo svih radova ovog umjetničkog velikana bila je njegova ljubav prema domovini – Bosni i Hercegovini, a nakon tragičnih 90-ih, Berber je na platno pokušao prenijeti i smrt višestoljetnog multikulturalizma na Balkanu i upravo kroz tu stvaralačku fazu je dostigao i svoj umjetnički vrhunac.

U radu je primijenio mnogo raznolikih umjetničkih tehnika, od tradicionalnih do savremenih, uradio je nekoliko kratkih animiranih filmova, bio je opčinjen i mogućnostima novih tehnika digitalne štampe, ponekad stvarajući otiske velikih razmjera. Njegovi radovi često se ne bave jednim prizorom, već spojem više njih, ponekad smještenima jedan do drugoga, a ponekad slojevito naslaganima jedan na drugoga.

Mersad Berber dobitnik je 50-ak nagrada, izlagao je u svim većim gradovima svijeta, a relevantni stručnjaci uvrstili su ga među najveće svjetske postklasiciste. Početkom maja u prestižnom “Pera” muzeju u Istanbulu zatvorena je velika retrospektivna izložba slavnog bh. umjetnika Mersada Berbera, koji je umro u oktobru 2012. godine.

Djela ovog umjetnika postavljana su na izložbama u Londonu, Hamburgu, Istanbulu, Čikagu, Abu Dabiju, Moskvi, Madridu, Cirihu i Njujorku. Njegova posljednja važna izložba prije smrti, velika retrospektiva koja je obuhvatila cijeli njegov radni vijek, upriličena je 2009. godine u Barseloni.