Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Strasbourg

U Vijeću Evrope otvorena izložba Muzeja ratnog djetinjstva

l_e077666c9b26c322ccfa734592bed7d3

Izložba “Slušajte” (“Listen”) fokusirana je na kolekciju iz Ukrajine gdje Muzej ratnog djetinjstva ima ured, ali također donosi nekoliko priča iz Bosne i Hercegovine te s Kosova, kao i priče djece izbjegle iz Afganistana i Sirije u Evropu

Izložba “Slušajte” Muzeja ratnog djetinjstva (MRD) otvorena je u Vijeću Evrope u Strasbourgu.

Otvorili su je predsjedavajući Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Tiny Kox i komesarka Vijeća za ljudska prava Dunja Mijatović.

Izložba “Slušajte” (“Listen”) fokusirana je na kolekciju iz Ukrajine gdje Muzej ratnog djetinjstva ima ured, ali također donosi nekoliko priča iz Bosne i Hercegovine te s Kosova, kao i priče djece izbjegle iz Afganistana i Sirije u Evropu.

Predsjedavajući Tiny Kox podsjetio je da se radi o Muzeju dobitniku Muzejske nagrade Vijeća Evrope te naglasio da kolekcija Muzeja omogućava bolje razumijevanje o tome šta rat zaista jeste.

Kox je najavio da će Parlamentarna skupština već tokom ovog zasjedanja raditi na razvoju uputa za države članice kako bi bile usvojene politike o zaštiti djece u ratom izazvanim krizama.

Komesarka za ljudska prava Dunja Mijatović podsjeća da je u Evropi više puta rečeno „nikad više“.

– I pored toga, već više od tri mjeseca rat uništava živote miliona djece Ukrajine. Svaki novi dan rata povećava dugoročne devastirajuće posljedice za djecu u Ukrajini i širom Evrope. Imamo zajedničku odgovornost da čujemo glasove djece i da zaustavimo njihovo stradanje – rekla je Mijatović.

Na otvorenju izložbe su govorili i osnivač Muzeja ratnog djetinjstva Jasminko Halilović, kao i projekt-menadžerica iz ureda MRD-a u Kijevu Svitlana Osipchuk.

Halilović je zatražio snažniju podršku Evrope za djecu Ukrajine.

– Svi mi, cijela jedna generacija ljudi u Bosni čije djetinjstvo Evropi nije bilo previše važno, danas gledamo u tu Evropu i očekujemo od nje više podrške za Ukrajinu. Očekujemo veće jedinstvo evropske zajednice, očekujemo da ona pokaže da djelima stoji iza vrijednosti za koje se zalaže. Svjedočimo da Evropa djeluje odlučnije u slučaju Ukrajine nego u slučaju BiH, ali to još uvijek nije dovoljno. Dok otvaramo ovu izložbu, djeca u Ukrajini i dalje stradaju. Nadam se da će svi koji vide ovu izložbu biti motiviraniji da glasno zahtijevaju konkretnu pomoć kojom Ukrajina može obezbijediti sigurnost svoje djece – kazao je Halilović.

Osipchuk je na otvaranje izložbe stigla iz Kyiva te u emotivnom obraćanju podsjetila da je dvije trećine djece u Ukrajini direktno pogođeno ratom.

– Moje srce je slomljeno činjenicom da naš muzej sada može dokumentovati toliko novih iskustava. Voljela bih da se to nikad nije desilo. Molim vas da budete uz Ukrajinu i djecu Ukrajine – apelovala je Osipchuk.

Nakon izložbe u Vijeću Evrope, Muzej ratnog djetinjstva nastavlja aktivnosti putujućom izložbom u Bihaću, nakon čega će do kraja godine gostovati u Bratislavi, Pragu, Hagu i Beču, saopćili su organizatori izložbe.