Galerija Klovićevi dvori

U Zagrebu intrigantna izložba stvarnih ljudskih tijela i organa

izlozba zagreb (1)

Umjesto imitacija, izložba “Bodies 2.0“ omogućuje posjetiteljima da iz prve ruke vide ono što je obično privilegija samo za liječnike i znanstvenike

Galerija Klovićevi dvori u Zagrebu domaćin je izložbe “Bodies 2.0 – Veličanstveni svemir u nama” na kojoj se u naredna dva i pol mjeseca kroz autentične izloške, stvarne ljudske organe, dijelove kostura i čitava tijela, može upoznati anatomija čovjeka, ljepota i složenost najsloženije poznate kreacije u svemiru, javlja Anadolu Agency (AA).

Poduži red zainteresiranih, u kojem su srednjoškolci i studenti sve do obitelji s djecom, koji strpljivo čekaju ulaz u Galeriju Klovićevi dvori na zagrebačkom Gornjem gradu svjedoči kako je izložba “Bodies 2.0 – Veličanstveni svemir u nama” intrigantna u vrijeme pandemije koronavirusa, kada ljudsko tijelo iznova postaje predmet interesa.

Nakon 2010. godine, kada je ova izložba u nešto manjem obujmu prvi put predstavljena hrvatskoj javnosti, kolekcija od 15 cjelovitih ljudskih tijela i oko 200 organa i organskih sustava očuvanih tehnikom takozvane plastinacije ponovno je izložena u Galeriji Klovićevi dvori. Razlog dodatka 2.0 imenu izložbe su nova, ranije neizložena tijela.

Plastinacija tijela relativno je nova metoda konzerviranja, moglo bi se reći napredna, hi tech verzija egipatskog mumificiranja, pri čemu se voda i lipidi uklanjaju iz tijela, a potom se zamjenjuju tekućom plastikom koja, nakon skrućivanja, stvara čvrsti, izdržljivi anatomski uzorak. U ovom procesu očuvana su najfinija i najkrhkija tkiva na mikroskopskoj razini.

Činjenica da se radi o pravim ljudskim tijelima može izazvati određenu skepsu kod pojedinaca, no ovu je izložbu do sada vidjelo preko 25 milijuna ljudi diljem svijeta, ističu organizatori.

Koncept izložbe podijeljen je na nekoliko osnovnih dijelova, od mišićnog sustava, koštanog, reproduktivnog, dišnog, kardiovaskularnog do ostalih ključnih sustava tijela.

“Želim poručiti kako je riječ o uistinu iznimnoj izložbi. Kad sam je prvi put vidio prije godinu i pol dana, shvatio sam kako ovo nisu obična ljudska tijela, nego prezentacija načina na koji ljudska tijela funkcioniraju iznutra i pojašnjenje kakav je naš unutarnji svemir”, kazao je umjetnički direktor izložbe Toth Gergely.

Gergely pojašnjava kako je izložba “Bodies 2.0” prije godinu i pol dana po prvi put postavljena u američkom gradu Orlandu, u saveznoj državi Florida, nakon čega je doputovala u Europu gdje je prvi put predstavljena u Budimpešti.

“Iako imamo auditivni vodič kroz izložbu, angažirali smo nekoliko studenata Medicinskog fakulteta u Zagrebu kako bi posjetiteljima na najbolji mogući način približili izloške koji ih posebno interesiraju. Preporučam svima starijima od šest godina da dođu i posjete ovu izložbu, jer dobro je saznati kako funkcionira ljudsko tijelo”, poručuje Gergely.

Najavio je kako će izložba, nakon što zadovolji znatiželju posjetitelja u Zagrebu, nastaviti turneju po susjednim državama, unatoč pandemijskim mjerama koje još uvijek ograničavaju veća okupljanja u zatvorenim prostorima.

Riječ je o svojevrsnoj znanstvenoj izložbi kroz koju posjetitelje ne provode povjesničari umjetnosti i kustosi, nego studenti medicine u bijelim kutama koji na stvarnim primjercima organa izlažu način na koji funkcioniraju dijelovi ljudskog tijela, njihovu ulogu u cjelokupnom organizmu, njihove posebnosti, ali i slabosti, jer među izlošcima se nalaze i organi koji su za vrijeme života oboljeli od različitih bolesti, kao što je karcinom, ili su pak bili izloženi različitim, često nezdravim navikama kao što je pušenje, ali i zdravima kao što je sport.

Umjesto imitacija, izložba “Bodies 2.0“ omogućuje posjetiteljima da iz prve ruke vide ono što je obično privilegija samo za liječnike i znanstvenike, navodi se u pozivu na izložbu.

Posjetitelji imaju priliku upoznati sve organe, one koji su odgovorni za razmišljanje, disanje i kretanje, kao i za cirkulaciju krvi koja održava tijelo u pokretu.

Možete se oduševiti, može vas šokirati, no jedno je sigurno – neće vas ostaviti ravnodušnim, poručuju organizatori.