Kultura

Legenda hrvatskog novinarstva

U Zagrebu umro književnik i novinar Mladen Kušec

02/11/2020
Mladen Kušec / FOTO: dnevnik.hr

Kušecove radijske i TV emisije za djecu, ističe HRT, postale su standard za taj žanr

Legenda hrvatskog novinarstva Mladen Kušec, poznat po svojim radijskim i TV emisijama za djecu i mlade kao što su “Tonkica Palonkica, frrr…”, “Patuljci pojma nemaju”, “Hihotići” i “Bijela vrana” umro je u Zagrebu, prenosi Hina.

Mladen Kušec rođen je u Zagrebu 1938. godine. U rodnom je gradu završio gimnaziju i studij na Filozofskom fakultetu.

Na tadašnjem Radio Zagrebu počeo je raditi 1963. godine Kao novinar i urednik istaknuo se rado gledanim i slušanim radijskim i TV emisijama za djecu i mlade, među kojima Tonkica Palonkica, frrr…, Patuljci pojma nemaju, Hihotići, Bijela vrana i dr.

Kušecove radijske i TV emisije za djecu, ističe HRT, postale su standard za taj žanr.

Bio je urednik Obrazovnog i dječjeg programa Hrvatskoga radija 1989.–94., nakon toga godinu i pol urednik Radio Sljemena.

Autor je tridesetak knjiga pjesama, proze i drama za djecu i mlade (Dobar dan, Volim te, Plavi kaputić, Lili i Vili, Slijedi me).

Mladen Kušec dobitnik je više nagrada, među ostalim nagrade HND-a Zlatno pero 1979. (za knjigu Donatela, nastalu prema radioemisiji Bijela vrana), nagrade Mato Lovrak za najbolji roman za mladež 1993. (za roman Mama, tata i ja), nagrada na Tjednu radija u Ohridu 1977. i 1983, nagrade Radio Zagreba 1983. te nagrade HRT-a Ivan Šibl za životno djelo 1991. godine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.