Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predstavljen žiri

U Zagrebu upriličena promocija jubilarnog 25. SFF-a

Mirsad Purivatra s glumicama (1)

Za vrijeme održavanja Festivala Turistička zajednica Kantona Sarajevo bilježi rekordan broj turista

U organizaciji Turističke zajednice Kantona Sarajevo i Sarajevo Film Festivala u Zagrebu je 30. maja upriličena promocija jubilarnog 25. SFF-a.

Tom prilikom direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra predstavio je žiri Takmičarskog programa – dokumentarni film.

Žiri koji će odlučivati o najboljim dokumentarnim filmovima čine: Emilie Bujès iz Švicarske, umjetnička direktorica međunarodnog filmskog festivala Visions du Réel u Nyonu, Orwa Nyrabia iz Sirije, umjetnički direktor Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu i Nenad Puhovski iz Hrvatske, direktor Factuma i direktor ZagrebDoxa.

Također, direktor Purivatra je istaknuo da će se 25. Sarajevo Film Festival održati pod pokroviteljstvom UNESCO-a i dodao:

“Sretni smo da je i UNESCO prepoznao Sarajevo Film Festival kao čuvara kulturne baštine i raznolikosti. Od samih svojih početaka, umjetnošću smo čuvali duh, stvarali nove vrijednosti i pomjerali granice društva i kulture”.

U pismu generalne direktorice Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu navodi se kako festival dijeli vrijednosti UNESCO-a kao događaj posvećen promoviranju dijaloga i tolerancije putem umjetnosti.

“Uvjerena sam da će 25. Sarajevo Film Festival sa svojim programima pridonijeti dostupnosti filmske umjetnosti širem krugu publike i osnaživanju mira u Južnoj Europi”, navodi Azoulay.

“Za vrijeme održavanja Festivala Turistička zajednica Kantona Sarajevo bilježi rekordan broj turista. Prošle godine smo registrirali 78.000 turista u avgustu. Usporedbe radi, prosječno mjesečno imamo oko 48.000 turista. Sarajevo za vrijeme Festivala promijeni svoj izgled i ritam. Pozivam vas da dođete, osjetite poseban ritam grada, uživate u filmovima i programima Sarajevo Film Festivala i da budete među gotovo 80.000 zadovoljnih gostiju grada filma”, rekao je Nermin Muzur, predsjednik Povjerenstva Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Sarajevo Film Festival ove godine obilježava 25. godišnjicu, a održava se od 16. do 23 avgusta.