Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Herbarium"

U Zemaljskom muzeju izložba biljaka sa masovnih grobnica u Bosni i Hercegovini

herbarium biljke zemaljski muzej

Autor izložbe, Ismar Ćirkinagić, rođen je 1973. godine u Prijedoru, a u Dansku je došao 1992. godine, tokom brutalnog etničkog čišćenja u njegovoj regiji na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine.

Izložba „Herbarium“ vizualnog umjetnika Ismara Čikrinagića koja prikazuje desetine biljaka prikupljenih na mjestima masovnih grobnica, biti će otvorena 13. novembra u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Rad Čikrinagića je baziran na tradicionalnom načinu izrade herbarija, klasifikaciji flore, sa razlikom što su sve biljke sakupljene na masovnim grobnicama u Bosni i Hercegovini. Za ovu seriju radova, Ismar Čikrinagić sakupljao je biljke iz različitih masovnih grobnica, osušio ih i ustaklio uz opis specifičnog naziva biljke i podatke o porodici kojoj biljke pripadaju. Nadalje, dodaje naziv masovne grobnice u kojoj su pronađene određene biljke te informaciju koliko je tijela pronađeno u grobnici.

Ovo je prvi put da će izložba „Herbairum“ biti postavljena u Bosni i Hercegovini, nakon što je bila izlagana u prestižnim galerijama i muzejima širom Evrope, kao što su ARoS i Sorø muzeji, ali nikada na mjestu gdje je zapravo napravljena.

Autor izložbe, Ismar Ćirkinagić rođen je 1973. godine u Prijedoru, a u Dansku je došao 1992. godine, tokom brutalnog etničkog čišćenja u njegovoj regiji na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine.

Na otvorenje trinaestog novembra u 18:00 mogu doći svi zainteresovani, a izložba „Herbarium“ će u Zemaljskom muzeju BiH biti postavljena do trinaestog januara naredne godine. Projekat realizira VII Akademija uz podršku Danish Arts Councila, u partnerstvu sa Modulom Memorije, Ars Aevi, Zemaljskim muzejom BiH i Kuma International.