IFET

U zeničkom BNP-u sutra počinje 5. internacionalni festival edukativnog teatra

bnp1 (1)

Prije 70 godina napisana “Ježeva kućica“ bh. književnika za djecu Branka Ćopića, na ovom festivalu premijerno biti izvedena 8. decembra, a na tu premijeru su posebno ponosni jer se prvo izdanje te knjige poklapa i sa 70. godišnjicom BNP-a

Osmom smotrom dramskog stvaralaštva osoba s poteškoćama u razvoju Bosne i Hercegovine, sutra na Dječijoj, omladinskoj i lutkarskoj scena Bosanskog narodnog pozorišta Zenica počinje 5. internacionalni festival edukativnog tetara (IFET) Zenica 2019.

Od inostranih kuća, gosti će ove godine biti Dječije kazalište “Branka Mihaljevića“ iz Osijeka (Hrvatska) koji će predstavom “Lav koji nije znao pisati“, zadnjeg dana, 9. decembra zvanično i zatvoriti festival, tokom kojeg će biti prikazano devet pozorišnih te jedna baletna predstava.

-IFET je naša aktivnost koja će postati jednako redovna kao i Festival bh. drame, zbog čega moja javna zahvalnost ide kolegi Miroljubu Mijatoviću, koji je prije pet godina prepoznao da bh. sceni treba festival ovakve profilacije – kazao je na današnjoj pres-konferenciji direktor BNP-a Hazim Begagić.

Dodaje kako će, prije 70 godina napisana “Ježeva kućica“ bh. književnika za djecu Branka Ćopića, na ovom festivalu premijerno biti izvedena 8. decembra, a na tu premijeru su posebno ponosni jer se prvo izdanje te knjige poklapa i sa 70. godišnjicom BNP-a.

Predstavu su realizirali u saradnji s dramskim studijima Kulturno-sportskog centra Kakanj i Centra za kulturu Zavidovići, gdje će 3. decembra, odnosno 4. decembra biti održane i promocija knjige bajki Zeničanina Fuada Tabaka pod nazivom “Priča Čarobne šume“.

-‘Ježeva kućica’ se prvi put postavlja na “daske“ zeničkog pozorišta i radimo je kao mjuzikl za djecu. Pravi mjuzikl za djecu, u kojem glumci uživo pjevaju, uživo se svira…pravi jedan mali spektakl – kazao je Mijatović, koji je osnivač festivala te i rukovodilac Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP-a.

On je istakao kako tim mjuziklom za djecu pričaju svoju priču koja se indirektno oslanja na ono što je danas jako bitno mladim ljudima pa je njihov festival ove godine “dodatno edukativnog karaktera“.

– To je to interkulturalno obrazovanje, prihvatanje drugog i drugačijeg – ističe Mijatović, koji je osnivač festivala te i rukovodioc Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP-a.

Mijatović je dodao i kako će, osim 8. smotre dramskog stvaralaštva osoba sa poteškoćama BiH, 7. decembra biti održana i 11. smotra dramskog stvaralaštva vrtića i škola Zeničko-dobojskog kantona.

Petočlani žiri bit će sastavljen od učenika viših razreda osnovnih škola iz Zenice, koji će na kraju dodjeliti tri nagrade: najboljem glumcu, najboljoj glumici te Grand prix za najbolju predstavu tog festivala.

Federalno ministarstvo kulture i sporta podržalo je sa 5.000 KM ovogodišnji IFET, dok je ostatak novca iz vlastitih sredstava osigurao menadžment BNP.