Kultura

"Četvrtkom u pozorište"

U Živinicama predstava “Šta se bijeli u gori zelenoj?” po motivima Hasanaginice

30/10/2019

Riječ je o duo drami rađenoj po motivima Hasanaginice i djela autora - A. Isaković, A. Šantić, Lj. Simović, Lj. Ostojić, M. Ogrizović i T. Bakarić, dok dramaturšku adaptaciju i režijski koncept potpisuje Sadika Kahrimanović

U nastavku teatarske revije “Četvrtkom u pozorište” sutra će na velikoj sceni Bosanskog kulturnog centra Živinice biti odigrana dokumentarno-igrana drama “Šta se bijeli u gori zelenoj”, nastala u koprodukciji Teatra Kabare Tuzla, Studentske scene Akademije dramskih umjetnosti Tuzla i Art Centra ANKATA.

Riječ je o duo drami rađenoj po motivima Hasanaginice i djela autora – A. Isaković, A. Šantić, Lj. Simović, Lj. Ostojić, M. Ogrizović i T. Bakarić, dok dramaturšku adaptaciju i režijski koncept potpisuje Sadika Kahrimanović, saopćeno je iz JU BKC-a Živinice.

Kahrimanović Hasanaginicu koristi kao simbol kroz koji tematizira položaj žene u odnosu na sistem, tradiciju i religiju u patrijarhalnom društvu. Predstava otvara mnoga pitanja o ravnopravnosti i nasilju nad ženama, ukazuje na mnoge propuste ne samo bh. društva nego civilizacije uopće.

Crpeći inspiraciju iz mentaliteta bosanskohercegovačkog čovjeka, redateljski okvir i dramaturška linija predstave može se preslikati na bilo koje geografsko područje, što način na koji se pitanje žene posmatra čini univerzalnim i vanprostornim.

U predstavi igraju Sadika Kahrimanović i Feđa Zahirović. Mentorstvo nad kreativnim procesom potpisuje vanredni profesor Damir Altumbabić. Odabir muzike i aranžman songova radio je Feđa Zahirović.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.