Kultura

o "skandaloznoj odluci"

Udruženje filmskih radnika: Bez podrške projektima promocije bh. kinematografije

04/08/2021

Udruženje u saopćenju također navodi da je već upozoravalo da bi se ovo moglo desiti i dovodilo u pitanje novoizabrani Upravni odbor Fondacije u januaru ove godine, čiji rad sada vodi ka urušavanju temeljnih vrijednosti Bosne i Hercegovine

Udruženje filmskih radnika Federacije Bosne i Hercegovine smatra skandaloznom odluku Fondacije za kinematografiju, objavljenu u petak 30. jula, jer tom odlukom nisu podržani projekti tog udruženja krucijalni za promociju bh. kinematografije.

Kako je saopćeno iz Udruženja, odluka je užasnula filmsku zajednicu koja ionako radi u izuzetno teškim uslovima.

– Udruženje filmskih radnika FBiH, kao strukovna organizacija koja kontinuirano i sustavno radi na promociji bosanskohercegovačke kinematografije i bosanskohercegovačkih filmskih radnika i radnica od 1951. godine, ovom odlukom podržano je s ukupno 500 KM, i to samo za finansiranje manjeg dijela jednog projekta, a to je godišnja nagrada Ivica Matić. Odluka je nezakonita jer nije donesena u skladu sa uslovima propisanim Pravilnikom i Odlukom o usvajanju Programa utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava “Transfera za kinematografiju” utvrđenog budžetom Federacije BiH za 2021. godinu Federalnom ministarstvu kulture i sporta broj 451/2021 od 18.3.2021.godine („Odluka Vlade FBiH“) – navodi Udruženje filmskih radnika u saopćenju.

Dalje dodaje da je na ovaj javni poziv prijavilo 11 projekata s urednom dokumentacijom, a radi se o projektima s dugogodišnjom tradicijom i projektima od krucijalnog značaja za bosanskohercegovačku kinematografiju.

Prema daljnjim navodima, potpuno je nevjerovatno da u godini kad je bh. film nominiran za nagradu Oskar, Udruženje filmskih radnika koje je organizacija licencirana da kandidira film uime BiH, ne dobije podršku za kandidaturu. Udruženje za nagradu Oskar svake godine kontinuirano kandidira po jedan bosanskoherceovački film u skladu s Pravilima Akademije, što je Udruženje učinilo i kada je Danis Tanović osvojio Oskara za “Ničiju zemlju”, a i sada kada je Jasmila Žbanić s filmom “Quo vadis, Aida?” bila nominirana.

-Baš ove godine nakon takvog uspjeha, Fondacija nagrađuje Udruženje tako što za rad na kandidaturi daje 0 KM. Prijava bosanskohercegovačkog kandidata za Nagradu Američke akademije podrazumijeva redovnu i zahtjevnu komunikaciju i dosta rada te je ova odluka Fondacije neprihvatljiva – naglašavaju iz Udruženja filmskih radnika u FBiH.

To udruženje je član dviju najvećih i najvažnijih evropskih organizacija za promociju evropske kinematografije – Film New Europe i European Film Promotion, čija članarina iznosi ukupno 8.800 KM godišnje.

Fondacija za kinematografiju, prema saopćenju Udruženja, prvi put ove godine nije prepozala značaj članstva u takvim svjetski priznatim oranizacijama za bh. kinematografiju, pa je time direktno ugrozila članstvo BiH u njima, kao i pristup filmskim radnicima svim programima koje ove organizacije nude.

Udruženje upravo finalizira organizaciju 16. BH Film programa na kojem će tokom Sarajevo Film Festivala prikazati 52 filma, od toga 33 svjetske premijere i ugostiti studente filma iz cijele Bosne i Hercegovine.

Ni taj projekat nije podržan, dodaje se, iako je jedini koji okuplja sve profesionalne filmove snimljene tokom godine i bitna je stepenica za plasman filmova na Sarajevo Film Festivalu. Također, nije podržana Baza BH Filma kao prva i jedina biblioteka filma, koja sadrži sve važne informacije o bosanskohercegovačkim filmovima i autorima od 1947. do danas i služi kao jedini dokument za očuvanje kataloških materijala bh. filma.

– Napominjemo da smo jedini u regiji koji imaju ovakvu bazu podataka te smo često primjer pozitivne prakse na filmskim susretima. No, to našoj Fondaciji očito nije važno ove godine. Projekat European Film Challenge, koji sufinansira MEDIA/Kreativna Evropa već pune tri godine, što dovoljno govori o važnosti i kvalitetu projekta, nije podržan, te je također ugrožen jer Udruženje nije od Fondacije dobilo potrebna dodatna sredstva da bi uopće bilo konkurentno za prijavu na konkurs Kreativne Evrope za narednu godinu.

Ovo su samo neki od projekata Udruženja filmskih radnika za koje Fondacija za kinematografiju ove godine nije izdvojila niti jednu konvertibilnu marku. Postoji niz drugih projekata koji su važni za promociju bh. filmova u inostranstvu koji također nisu podržani, a među njima: BiH Looks Around Film Festival u Bottropu, učešće BiH na FestivalScope, promocija bh. filma na filmskim festivalu u Cannesu, Katalog snimajućih lokacija u Bosni i Hercegovini itd. – navedeno je u saopćenju.

Jedini podržani projekt je dodjela strukovne nagrade “Ivica Matić“. Ovaj projekt je Odlukom Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju podržan sa simboličnih 500 KM, što nije dovoljno ni za izradu nagrade i što je, ističu u Udruženju, ponižavajuće za sve filmske radnike i radnice koji u izuzetno teškim okolnostima prave filmove.

Udruženje napominje da je Fondacija od svoga postojanja 2003. godine prepoznavala njegov rad i podržavala projekte. Udruženje nikada nije tražilo potpuno finansiranje svojih projekata, ali ovakav način ignorisanja svih projekata koji se godinama njeguju i koji su važni za bh. kinematografiju je, podvlače, nečuveno i skandalozno, jer pokazuje da institucija koja treba da se brine o upravo takvim projektima čini sve da ih ugasi.

Udruženje u saopćenju također navodi da je već upozoravalo da bi se ovo moglo desiti i dovodilo u pitanje novoizabrani Upravni odbor Fondacije u januaru ove godine, čiji rad sada vodi ka urušavanju temeljnih vrijednosti Bosne i Hercegovine.

-Upravi odbor Fondacije za kinematografiju ovakvom odlukom kažnjava kompletnu bosanskohercegovačku kinematografiju i profesionalne bh. filmske radnike i radnice i pokazuje da Fondacija ne želi da vodi brigu o autorima, saradnicima, o članstvima u međunarodnim organizacijama, o projektima koji imaju za cilj da promoviraju sve filmske autore – naglašava Udruženje filmskih radnika u FBiH.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.