junakinje iz sarajeva

Udruženje “KreArtivci”: Pobjeda umjetnosti nad opakim bolestima (VIDEO)

kreativci

Finansijska dobit im nikad nije bila cilj, dodala je, već isključivo pomoć jedna drugoj

Sve nedaće koje se dese ženi tokom njenog života, borba sa opakom bolešću, letargija, samoća ili nešto drugo mogu se umanjiti ili potpuno nestati kada se pretoče u umjetnost, a dokaz za to su junakinje iz Udruženja žena “KreArtivci” iz Sarajeva.

Većina njih, oko 90 posto, borile su se s karcinomom i pobijedile ga, jer je prevladala njihova želja za duhovno bogatim životom i ispunjenom svakodnevnicom. One slikaju, vezu, plešu, smiju se, inspirišu i što je najvažnije podržavaju jedna drugu, a pritom pozivaju sve žene da im se pridruže i s njima zajedno otkrivaju nove svjetove ručnog rada.

Predsjednica Udruženja “KreArtivci” Lejla Popara, žena koja daje dio sebe da bi sve funkcionisalo kako treba, kazala je u razgovoru za Fenu da je ideja potekla od nekoliko njih koje su tražile prostor kako bi realizovali svoje ideje, nešto drugačije što se ne može naći.

Iako neke od njih još uče, slikanje, pirografija – tehnika toplotnog crtanja na papiru, koži i drvetu, zatim zlatovez – tehnika koju članice čuvaju od zaborava, skrabuk – pozivnice, albumi, korpice, slikanje na svili te reciklaža, dio su onoga što članice stvaraju, a drugi dio posvećen je svemu drugom čega se sjete, što u konačnici daje veliki uspjeh.

Udruženje broji oko 50 članica koje uskoro ponosno slave četvrtu godišnjicu rada te pozivaju sve da im se pridruže, a uslov je da su žene.

– Sve što radimo, radimo zajedno, trudimo se da pozitivnom energijom ispunimo svakodnevnicu i sve ono što smo preživjele – kazala je Popara.

Dio tih unikatnih radova plasiraju na tržište, a dio zadrže za sebe da ih podsjete na zajedničko provedeno vrijeme. Nedavno su organizirale još jedan kurs, a to je pravljenje stvari za vjenčanje.

– Ne postoji nešto što ne znamo napraviti. Članice stvaraju nevjerovatne stvari i to jako dobro. Zbog toga pokušavamo iznaći način da to plasiramo na tržište i da svoje znanje iskoristimo i usput nešto i zaradimo – naglasila je Popara te pozvala organizacije, ustanove, institucije, firme da kroz saradnju pomognu rad Udruženja.

Finansijska dobit im nikad nije bila cilj, dodala je, već isključivo pomoć jedna drugoj.

– Idemo zajedno i ostvarujemo zacrtane ciljeve – zaključila je Popara.

Članice su nedavno i organizirale prvu uspješnu “Izložbu radova pirografije na koži, drvetu i papiru” na kojoj su predstavile oko 150 eksponata, jedinstvenih u regionu.

Te vješte i vesele žene svoje proizvode nude na Facebooku i Instagram stranici pod nazivom KreArtivci.