Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Udruženje rediteljica i reditelja BiH: Usvajanje evropskih standarda u kulturi

Bh.-film_Danis-Tanovic_Jasmila-Zbanic-3

Članovi Udruženje rediteljica i reditelja Bosne i Hercegovine istakli su da će u narednoj godini nastaviti s dosadašnjim aktivnostima na poboljšanju uslova za rad i položaja reditelja i kreiranju okruženja koje će biti usmjereno ka stvarnom usvajanju evropskih standarda u odnosu prema filmskom, pozorišnom i drugom kulturnom stvaralaštvu.

Također su dodali da se Udruženje u ovoj godini prvenstveno aktivno zalagalo za usvajanje transparentnijeg i pravednijeg Zakona o audiovizualnim pravima te uvođenju podsticaja za kulturu na državnom nivou, u okviru svog cilja ostvarivanja produktivne komunikacije i saradnje sa svim nivoima vlasti u BiH relevantnim za kulturnu produkciju.

Na skupštini Udruženja održanoj prošle sedmice, članovi su izabrali novi Upravni odbor u kojem se nalaze Elma Islamović i Alen Drljević, kao novi članovi, te Srđan Vuletić, Nenad Dizdarević, Selma Spahić i Goran Damjanac iz prethodnog saziva. Za novog predsjednika Udruženja izabran je Dino Mustafić.

Udruženje je od osnivanja usmjereno na jačanje profesionalne pozicije rediteljica i reditelja, zaštitu i unaprijeđenje stvaralačke slobode, afirmaciju stvaralaštva rediteljica i reditelja u društvenoj zajednici i unaprjeđenje kulturne politike u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz ovog Udruženja.