Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Udruženje “Sklop” najavljuje izložbu radova umjetnice Nine Komel

sandra

Udruženje za savremenu umjetnost (Sklop) upriličit će 7. jula u Sarajevu postavku izložbe radova umjetnice iz Hrvatske Nine Komel.

Idejni tvorac i direktorica Udruženja ‘Sklop’ Sandra Bradvić najavila je za Fenu da će se umjetnica predstaviti s nekoliko radova u kojima se bavi tematikom granica te identiteta. Time pokreće pitanja vidljivosti, nevidljivosti određenih struktura unutar samog sistema umjetnosti, te preispituje vlastiti identitet umjetnika i promatrača.

– Ona kao umjetnica ima prilično konceptualan pristup, bavi se društveno relevantnim čak i političkim temama – kazala je. Dodaje da je Komel prošlogodišnja dobitnica nagrade “Zvono”.

Otvorenje izložbe bit će upriličeno u prostorijama Udruženja u ulici Radićeva u Sarajevu, a razgovor s umjetnicom 8. jula.

Postavkom te izložbe bit će ozvaničen rad Udruženja “Sklop”, a Bradvić ističe da im je misija intenzivna suradnja i rad s internacionalnim umjetnicama među kojima su i bh. autori za koje kaže da su sve prisutniji i cjenjeniji na internacionalnoj umjetničkoj sceni.

Naglašava da im je, osim promocije umjetnika mlađe generacije, u središtu interesovanja istraživački rad iz oblasti umjetnosti. Vjeruje da je takav pristup radu potreban, nužan u BiH i da može početi mijenjati odnos te percepciju građana prema umjetnosti i kulturi generalno.

U izložbenom dijelu prostora Udruženje planira godišnje upriličiti dvije do četiri izložbe koje će prezentirati njihov rad s mladim autorima. Neke od izložbi bit će rezultat dugoročnijeg istraživačkog rada sa starijim umjetničkim generacijama.

Istraživački i naučni pristup umjetnosti Udruženje “Sklop” prezentirat će i putem publikacija (prikupljanje, obrađivanje i digitaliziranje različitih umjetničkih i publicističkih arhiva), organiziranjem razgovora s umjetnicima, te radionica iz oblasti likovne kritike.

Saradnjom sa studentima historije umjetnosti, koji će sudjelovati u aktivnostima, Udruženja “Sklop” doprinijet će edukaciji i razvoju stručne prakse, dok će u suradnji sa sličnim udruženjima doprinositi kretanjima savremene umjetničke scene. Tako namjeravaju ostaviti trajni doprinos istraživanju i pisanju historije umjetnosti u BiH.

Sandra Bradvić je historičarka umjetnosti porijeklom iz Tuzle, a Studij historije umjetnosti završila je na Univerzitetu u Cirihu. Na doktorskom je studiju na Univerzitetu u Bernu o temi “Kustoske prakse u Bosni i Hercegovini 1982 – 2011”.

Udruženje “Sklop” partner je nagrade “The Zvono Award” za mlade umjetnike iz BiH do 35 godina. Ta nagrada dio je internacionalne mreže koju čine slična udruženja iz 12 država jugoistočne Evrope. U svakoj od država članica nagrada je dobila ime po jednom umjetniku ili umjetničkoj grupi koji su doprinijeli razvoju moderne i savremene umjetnosti.

U BiH nagrada “Zvono” dodjeljuje se od 2006., a ime je dobila po likovnoj grupi “Zvono” (Sarajevo, 1982-1992). Od 2006. do 2016. nagradu “Zvono” u BiH organizirao je Centar za savremenu umjetnost Sarajevo (SCCA), a od 2017. tu funkciju je preuzelo Udruženje “Sklop”.