Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ugarak: Naš cilj pružiti publici konstantan dah teatra

TIFBU-Bugojno-2

Predstavljanjem fotoputopisa iz Šri Lanke pod nazivom “Zemlja osmijeha”, čija je autorica Bugojanka Sanja Krnjajić, u utorak će u tome gradu biti završen Teatarski internacionalni festival malih normi – TIFBU, koji je trajao od početka novembra.

– Hladni dani novembra, decembra i januara ugrijani su TIFBU festivalom, koji je bio mjesto teatra, ali i dobrog druženja, kritike i ljubavi – kazao je direktor ovog festivala Amel Ugarak.

Na Festivalu, dodao je, nije bilo nikakvog stručnog žirija a predstave je ocjenjivala publika, ocjenama od 1 do 5.

– Publika je najvećom ocjenom nagradila predstavu “Đavolja posla” bugojanskog teatra “Fedra” i monodramu “Oprostite, molim vas, mogu li da prođem?” Tijane Jovanović, kojoj je pripao Gran prix festivala i nagrada “TIFBU reflektor” – naglasio je Ugarak.

Istaknuo je da su ljubitelji pozorišta uživali u različitim teatarskim žanrovima, te da je ovaj festival postao sabirno mjesto za mlade glumce, studente akademija, mjesto najiskrenije publike i ljudi koji su zaljubljeni u teatarsku umjetnost.

– Festival je počeo predstavom “Life” najavljujući živost i životnost ovogodišnjeg programa, a završio predstavom “Oprostite, molim vas, mogu li da prođem?”, pa ga je publika i pustila da prođe, do sljedećeg viđenja u novembru ove godine – kazao je Ugarak.

Također, publika je imala priliku pogledati predstave “Life” Banjalučkog studentskog pozorišta, monodrame “Bosanac na odmoru” Rijada Gvozdena, “Koktel” Marka Nedeljkovića i “Ko je to?” Marka Vukosava, te predstave “Ajmo na fuka” Hrvatskog narodnog kazališta i Narodnog pozorišta Mostar, “Granice” DIS-Pozorišta mladih, “Čehovljeve pripovijetke” Akademije umetnosti Novi Sad, “Fatima, nevjesta od boli” Mostarskog teatra mladih, “Pendrekmen” Kazališta BESA Vis i “Portret maligne ćelije” Amaterskog pozorišta “Branislav Nušić” iz Šida.

Bez prilike da budu ocijenjeni, predstavili su se prošlogodišnji dobitnici “TIFBU reflektora” studenti Akademije umjetnosti u Banjoj Luci, koji su odigrali predstavu “Umjetnost imitacija”, kao i jedan od najboljih stand-up komičara Balkana Peđa Bajović, koji je izveo predstavu pod nazivom “S nogu”.

– Da ovogodišnji slogan “Neka nas, u pozorištu” ima smisla potvrdili su naši sugrađani, ali i građani susjednih općina, jer se za svaku predstavu tražila karta više – zaključio je.

Ugarak smatra da je, po svom trajanju, sadržaju i konstrukciji festival TIFBU jedinstven na prostorima Bosne i Hercegovine.

– Cilj je da našoj publici pružimo konstantan dah teatra, budemo faktor razvoja regionalne teatarske scene, damo priliku mladim glumcima i studentima da pokažu što znaju, i nađu svoje mjesto na teatarskoj sceni – poručio je direktor festivala TIFBU.