Ugradnja sistema vatrodojave i videonadzora u Zemaljskom muzeju BiH

ZM-vatrodojava_ I_videonadzor

U Zemaljskom muzeju u Sarajevu počeli su radovi na ugradnji sistema vatrodojave i videonadzora, koji predstavljaju dio aktivnosti projekta “Preventivna konzervacija zbirki Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu”, a za koji je sredstva donirao Specijalni fond američkih ambasadora za očuvanje kulturnog naslijeđa pri Ambasadi SAD-a u BiH.

Projekt u iznosu od 625.000 dolara, implementira Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika.

Radovi su počeli u januaru, a očekuje se da će biti završeni do kraja februara 2017. godine. Radi se o aktivnostima koji su dio preventivne konzervacije objekata i cjelina, a koji podrazumijevaju mjere kojima se sprječava oštećenje objekata i kolekcija kao primarna intervencija.

Ta intervencija također uključuje i monitoring te ranu detekciju potencijalnih problema, a što se direktno rješava ugradnjom videonadzora na cijeli kompleks zgrade, kao i proširenje postojećeg sistema vatrodojave na paviljone odjeljenja arheologije i prirodnih nauka.

Projekat tehničke zaštite prema kojem će se izvoditi radovi, izradila je fima DSC d.o.o. Sarajevo, sistem videonadzora ugrađuje firma Securitas d.o.o. Sarajevo, a sistem vatrodojave firma Vatrosistemi d.o.o. Sarajevo. Ukupna vrijednost radova je 134.509 KM.

Projekat primarne konzervacije ima za cilj spriječiti, zaustaviti ili usporiti propadanje muzejske građe uvođenjem visokih standarda zaštite i stvaranjem optimalnih uvjeta za njeno očuvanje.

Za 2017. godinu planirana je implementacija dijela aktivnosti na preventivnoj konzervaciji kompleksa Muzeja koja podrazumijeva osiguranje uvjeta sigurnosti kompleksa te aktivnosti u vezi sa restauracijom krovova na zgradama gdje su smještena odjeljenja za arheologiju i prirodne nauke, i restauraciju betonske balustradne ograde kompleksa.

Za ovu godinu planirani su i radovi na restauraciji zidnih i stropnih slika u Odjeljenju za prahistoriju. Aktivnosti koje će se provoditi u fazama, u trajanju od tri godine, poboljšat će prezentaciju i sigurnost muzejskih zbirki u svim paviljonima Zemaljskog muzeja, saopćeno je iz Sekretarijata Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.