Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Osuda napada

Umjetnici iz BiH iskazali podršku srbijanskim umjetnicima

izlozba kapija (1)

Ekstremisti su upali na beogradsku izložbu o Tuzlanskoj kapiji, a uništili i izložbu o stripu u Zemunu

Više od 60 bh. umjetnika poslalo je pismo podrške umjetnicima u Srbiji, koji su izloženi učestalim napadima.

– Osuđujemo sve napade u Srbiji na naše kolege glumce, reditelje, pisce, likovne umjetnike, producente, organizatore i direktore umjetničkih institucija. Oni su ovih dana izloženi nizu napada zbog svog umjetničkog angažmana koji je dijelom povezan i sa Bosnom i Hercegovinom. Svako ugrožavanje slobode govora i misli izražavanja u bilo kojoj od zemalja u regionu, udar je na sve umjetnike i našu publiku, dovodi u opasnost izgradnju demokratskog društva i vladavine prava. Pozivamo sve nadležne institucije da zaštite napadnute kolege i omoguće slobodu govora – stoji u pismu podrške.

U posljednjih nekoliko sedmica u Srbiji su, kako se navodi, neki umjetnici su izloženi velikim napadima – Milan Marić, glumac koji je učestvovao u serijalu o svjedočenjima o Srebrenci u Hagu.

Također, reditelj Zlatko Paković i glumci iz predstave o Srebrenci.

Ekstremisti su upali na beogradsku izložbu o Tuzlanskoj kapiji, a uništili i izložbu o stripu u Zemunu.

Predsjednik Srpske desnice Miša Vacić napravio je skandal kada je upao na izložbu „Kapija – i kad boli, istina je lijek“

Predsjednik Srpske desnice Miša Vacić napravio je skandal kada je upao na izložbu „Kapija – i kad boli, istina je lijek“

Spisateljica Biljana Srbljenović, stalna je meta ekstremističkih napada, naveo je u saopćenju redatelj Haris Pašović.

“Nije da crtež ‘Kenjkavac’ nije smio da se desi, nije smjelo da se desi da u Beogradu skinhedsi ubiju dečaka Dušana Jovanovića (1997. godine), samo zato sto je bio Rom. Nije da izložba ‘Kapija – i kad boli, istina je lijek’ nije smjela da se desi, bombardovanje Tuzle nije smjelo da se desi. Nije da predstava ‘Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo’ nije smjela da se desi, Srebrenica nije smjela da se desi”, poručuju Asocijacija nezavisna kulturna scena Srbije i Udruženje likovnih umjetnika Srbije.