potez vrijedan hvale

Umjetnička galerija BiH: Nova aplikacija “ARTsee” za djecu sa razvojnim teškoćama

intro-screen

“ARTsee” android aplikacija, u potpunosti razvijena iz koda, prema idejnoj viziji muzejske pedagoginje Aide Šarac autorice “Plavog artizma”, funkcioniše na osnovu skeniranja QR code-a jednog od 7 selektovanih umjetničkih djela stalne postavke UGBiH “Oprostorena intima”

Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine (UGBiH) kreirala je digitalnu android aplikaciju pod nazivom “ARTsee”, digitalni alat za alternativne interpretacijske strategije umjetničkih djela namijenjen djeci sa razvojnim teškoćama.

“ARTsee” android aplikacija, u potpunosti razvijena iz koda, prema idejnoj viziji muzejske pedagoginje Aide Šarac autorice “Plavog artizma”, funkcioniše na osnovu skeniranja QR code-a jednog od 7 selektovanih umjetničkih djela stalne postavke UGBiH “Oprostorena intima”.

Nakon skeniranja korisniku se daje mogućnost odabira tri alternativna oblika interpretacije (objašnjenja) umjetničkog djela: vizuelni (zasnovan na emotivnoj, narativnoj ili formalnoj bazi slike), auditivni i tekstualni na tri različite kognitivne razine.

Nakon što korisnik na sva tri ponuđena načina doživi djelo ostvarujući interakciju sa originalom u specifičnom kontekstu muzeja umjetnosti, dodjeljuje mu se zvjezdica. Ovaj momenat prikupljanja zvjezdica može djelovati motivirajuće i za tipičnu djecu, što “ARTsee” aplikaciju čini pogodnom za djecu svih oblika kognitivnih sposobnosti.

U periodu proto-testiranja aplikacije (mart i april 2020.) asistenti iz domena pedagogije, psihologije, sociologije umjetnosti i rehabilitacije osoba sa razvojnim teškoćama, vršit će opservacije nad kontrolnim grupama (učenika sa Down sindromom, spektar autizma i oblika umanjenih intelektualnih sposobnosti) iz Zavoda za specijalno obrazovanje “Mjedenica” i učenika redovnih škola.

Rezultati opservacija trebaju pružiti statističke podatke o poboljšanju kognitivnih, komunikacijskih i socijalizacijskih vještina kod svakog ispitanika ponaosob, na koje cilja upotreba aplikacije u direktnom kontaktu sa originalnim eksponatima u kontektu muzeja umjetnosti.

– Besplatno testiranje za širu javnost trajat će u periodu maja i juna 2020. godine i ovom prilikom želimo pozvati sve roditelje/staratelje djece i osoba sa razvojnim teškoćama da se prijave i zakažu termin testiranja putem e-maila artseeapp@gmail.com ili na broj telefona 062/824-104 – saopćeno je iz Umjetničke galerije BiH.

Prijavom na spomenute kontakte, dobit će i besplatan termin testiranja i socijalnu priču, koja će osobi sa razvojnom teškoćom olakšati dolazak u novi prostor i omogućiti osjećaj predvidljivosti i sigurnosti.

U okviru kampanje “ARTsee” aplikacije izložba “Plavi artizam” će gostovati u Muzeju Hercegovine Mostar (depadans Spomen kuće Svetozara Ćorovića) za 2. april 2020. povodom Međunarodnog dana svjesnosti o autizmu.

Projekt je finansijski podržalo Federalno ministarstvo kulture i sporta.