Kultura

Umjetnička galerija BiH uz sve probleme imala uspješnu godinu

19/12/2016

Umjetnička galerija BiH ove godine obilježila je 70. godišnjicu. Ta godišnjica je obilježena, kako ističe u razgovoru za Fenu kustosica Umjetničke galerije BiH Maja Abdomerović nizom izvanrednih izložbi.

– Tokom godine održano je dvadesetak većih ili manjih izložbi, od kojih pet iz vlastite kolekcije. Posebno se ističe nekoliko najznačajnijih: „Djeca u ratu“, velika i značajna izložba fotografija Milomira Kovačevića Strašnog, koja je do sada najposjećenija izložba u Galeriji, zatim velika retrospektivna izložba Jagode Buić tokom ljetnih mjeseci, izložba bosanskohercegovačkih umjetnica ( Adeka Ber-Vukić, Iva Despić, Mica Todorović, Rajka Merćep i Milena Šotra) iz naše kolekcije pod nazivom „Ženskom rukom – doprinos ženskog srpskog slikarstva i vajarstva umjetnosti BiH“ u saradnji sa SKPD Prosvjeta iz Sarajeva, izložba Radmile Jovandić-Đapić, izložbe Franje Likara i Alije Kučukalića te izložba koju smo otvorili neki dan i s kojim završavamo ovu godinu, retrospektivna izložba Šemse Gavrankapetanović- navodi Abdomerović.

Također dodala je da je Umjetnička galerija BiH u godini koja je na izmaku imala i tradicionalno dobru saradnju s Franjevačkom galerijom Široki Brijeg u sklopu koje je predstavljena izložba Marija Šunjića, zatim s Likovnom akademijom iz Trebinja, kad je Galerija ugostila izložbu nastavnika i studenata, kao i s brojnim ambasadama u BiH: Japan, Austrija, Španija…

Kustosica Umjetničke galerije BiH naglašava i prisutnost Galerije na teritoriji gotovo cijele zemlje, navodeći da su izložbe Galerije bile predstavljene u Bijeljini, Tuzli, Trebinju, Bugojnu i Visokom, te da su gostovali i u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik.

– Nastavili smo edukativni projekt „Školski program“ u okviru kojeg smo predstavili Behaudina Selmanovića i Jovana Bijelića, a u povodu naše godišnjice smo ponovo za javnost izložili i cjelokupnu kolekciju Ferdinanda Hodlera, prvi put nakon 1998. godine. Od svih edukativnih programa se izdvaja izložba „Touch nije samo screen“, koja je bila namijenjena slijepim i slabovidnim osobama. Naime, odabrali smo skulpture iz naše kolekcije i omogućili posjetiocima ne samo vizualno već i taktilno iskustvo. Ostvarili smo tako i saradnju s Centrom za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu i s njima održali nekoliko radionica – kaže Abdomerović.

A na sam rođendan Galerije, 11. oktobra, javnosti je prezentiran Idejni projekt arhitektonske transformacije zgrade, urađen u saradnji s Institutom za arhitekturu, urbanizam i prostorno planiranje Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu.

– Svjesni brojnih nedostataka i ograničenja postojeće zgrade, kao i činjenice da Sarajevo ne posjeduje reprezentativan izložbeni prostor, prilagođen savremenoj izložbenoj praksi, započeli smo prve korake ka realizaciji ovog kapitalnog projekta. I dalje bez riješenog statusa i s nestabilnim prihodima, priveli smo i ovu godinu kraju u nadi da ćemo i narednu nastaviti istom dinamikom – istakla je u razgovoru za Fenu kustosica Umjetničke galerije BiH Maja Abdomerović, rezimirajući godinu koja je za nama.

Komentari