Kultura

Predvodnik crnog vala

Umro Dušan Makavejev, jedan od najvećih ovdašnjih reditelja

25/01/2019

Jedan je od osnivača filmskog crnog vala, filmova kojima je kritizirao trulo društvo, kako komunističko tako i kapitalističko

Kako Blic.rs saznaje iz izvora bliskih porodici, proslavljeni reditelj Dušan Makavejev preminuo je jutros u Beogradu u 87. godini.

Rođen je 13. oktobra 1932. u Beogradu. Roditelji su mu bili Sergije Makavejev i Jelka rođena Bojkić, prva žena diplomirani veterinar u Jugoslaviji. Diplomirao je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Jedan je od osnivača filmskog crnog vala, filmova kojima je kritizirao trulo društvo, kako komunističko tako i kapitalističko: “Parada” (1962.), “Čovjek nije tica”, “Ljubavni slučaj illi tragedija službenice PTT” (1967.), “Nevinost bez zaštite” (1968.), “Nedostaje mi Sonja Heni” (1972.), “Sweet Movie” (1973), “Gorila se kupa u podne” (1993.).

Kao pristalica i veliki poznavalac djela psihologa Vilhelma Rajha, često je njegova učenja komponirao u svoje filmove. Njegov film “Misterije organizma” (1971.) ustvari je bio posveta ovom nikad dovoljno priznatom revolucionaru psihologu.

Bio je urednik mnogih listova: “Student” (časopis), “Književne novine” i “Danas”. Bavio se i pisanjem za mnoge časopise. Imao je zapaženu ulogu u studentskim demonstracijama 1968.

Dobitnik je velikog broja nagrada: Oktobarska nagrada Beograda, Srebrni medvjed u Berlinu, Srebrena arena u Puli, Luis Bunjuel u Kanu, Srebreni Hjugo u Čikagu, Zlatno doba Belgijske kraljevske kinoteke, Filmska legenda, koju dodjeljuje Festival filmova jugoistočne Evrope sa sjedištem u Parizu.

U septembru prošle godine promoviran je u počasnog doktora na Rektoratu umjetnosti u Beogradu, zajedno s Miodragom Tabačkim, kojom prilikom je dao posljednju izjavu za Blic.rs.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.