Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predvodnik crnog vala

Umro Dušan Makavejev, jedan od najvećih ovdašnjih reditelja

Dušan Makavejev

Jedan je od osnivača filmskog crnog vala, filmova kojima je kritizirao trulo društvo, kako komunističko tako i kapitalističko

Kako Blic.rs saznaje iz izvora bliskih porodici, proslavljeni reditelj Dušan Makavejev preminuo je jutros u Beogradu u 87. godini.

Rođen je 13. oktobra 1932. u Beogradu. Roditelji su mu bili Sergije Makavejev i Jelka rođena Bojkić, prva žena diplomirani veterinar u Jugoslaviji. Diplomirao je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Jedan je od osnivača filmskog crnog vala, filmova kojima je kritizirao trulo društvo, kako komunističko tako i kapitalističko: “Parada” (1962.), “Čovjek nije tica”, “Ljubavni slučaj illi tragedija službenice PTT” (1967.), “Nevinost bez zaštite” (1968.), “Nedostaje mi Sonja Heni” (1972.), “Sweet Movie” (1973), “Gorila se kupa u podne” (1993.).

Kao pristalica i veliki poznavalac djela psihologa Vilhelma Rajha, često je njegova učenja komponirao u svoje filmove. Njegov film “Misterije organizma” (1971.) ustvari je bio posveta ovom nikad dovoljno priznatom revolucionaru psihologu.

Bio je urednik mnogih listova: “Student” (časopis), “Književne novine” i “Danas”. Bavio se i pisanjem za mnoge časopise. Imao je zapaženu ulogu u studentskim demonstracijama 1968.

Dobitnik je velikog broja nagrada: Oktobarska nagrada Beograda, Srebrni medvjed u Berlinu, Srebrena arena u Puli, Luis Bunjuel u Kanu, Srebreni Hjugo u Čikagu, Zlatno doba Belgijske kraljevske kinoteke, Filmska legenda, koju dodjeljuje Festival filmova jugoistočne Evrope sa sjedištem u Parizu.

U septembru prošle godine promoviran je u počasnog doktora na Rektoratu umjetnosti u Beogradu, zajedno s Miodragom Tabačkim, kojom prilikom je dao posljednju izjavu za Blic.rs.