Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Makedonija

Umro istaknuti dramski pisac Goran Stefanovski

Goran Stefanovski

Goran Stefanovski (1952., Bitola, Makedonija), scenarist, univerzitetski profesor, akademik, smatran je jednim od začetnika makedonskog postmodernizma

Istaknuti makedonski dramski pisac Goran Stefanovski iznenada je preminuo u utorak, 27. novembra u 66. godini nakon kratke i teške bolesti.

Goran Stefanovski (1952., Bitola, Makedonija), scenarist, univerzitetski profesor, akademik, smatran je jednim od začetnika makedonskog postmodernizma.

Studij književnosti i anglistike završio je u Skoplju, a dramaturgiju u Beogradu, magistriravši s tezom o Beckettu. S mlađim bratom, glazbenikom Vlatkom, pripada prvom makedonskom kulturnom naraštaju formiranom u društvenim uvjetima emancipirane nacije, generaciji koja se na solidnim stečevinama institucijske i kreativne zalihe iz herojskog razdoblja modernizacije odlično snalazi u opkoračivanju poetoloških i drugih granica, prenosi Hina.

Autor više od 30 televizijskih drama i serija, libreta, jednočinki i kazališnih dramskih tekstova prevedenih na 17 jezika i izvođenih diljem svijeta, Stefanovski je tematski zaokupljen odnosom dobra i zla, obiteljskim, društvenim i moralnim propadanjem unutar šireg vremenskog raspona, te resemantizacijom mitskih elemenata tradicijske kulture i tema iz usmene narodne književnosti.

Pamtimo ga ponajviše po drami “Divlje meso” (1979.), smatranoj klasikom južnoslavenske dramaturgije, ali recentnije i po komadu “Odisej”, premijerno postavljenom 2012. na Brijunima u sklopu programa Kazališta Ulysses. Ističu mu se još i drame “Let u mjestu”, “Duplo dno”, te “Tetovirane duše”, “Hotel Europa”, “Bakanalije” i druge. Dvostruki je dobitnik Sterijine nagrade.

Stefanovski je više od 20 godina živio i radio u Velikoj Britaniji, gdje je predavao dramaturgiju na sveučilištu Canterbury Christ Church University.