ujedinjene nacije

UNESCO uvrstio arapsku kaligrafiju na listu nematerijalne kulturne baštine

kaligrafija

Zahtjev je u martu prošle godine podnijelo 16 arapskih država, pod vodstvom Saudijske Arabije

Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) uvrstila je arapsku kaligrafiju na popis svjetske nematerijalne kulturne baštine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prijava za uvrštavanje stavke arapska kaligrafija, znanja, vještine i prakse napravljena uz učešće 16 arapskih zemalja pod vodstvom Saudijske Arabije i pod nadzorom Organizacije Arapske lige za obrazovnu kulturu i nauku (ALECSO).

Ministar kulture Saudijske Arabije Badr bin Abdullah bin Ferhan rekao je da se uvrštavanje arapske kaligrafije na UNESCO-ov popis realiziralo u skladu sa smjernicama koje je to Ministarstvo izdalo u okviru promocije i razvoja te umjetnosti, javlja Saudijska novinska agencija (SPA).

Omanska novinska agencija (ONA) javlja da da je odluka o uvrštavanju kaligrafije na prestižnu listu donesena na sastanku Međuvladinog odbora za zaštitu nematerijalne kulturne baštine, koji se trenutno održava u Parizu i trajat će do 18. decembra.

ALECSO je zahtjev za uvrštavanje kaligrafije na UNESCO listu dostavio 30. marta 2020. godine, a pored Saudijske Arabije, u aplikaciju su uključeni i Jordan, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein, Tunis, Alžir, Irak, Sudan, Oman, Palestina, Liban, Kuvajt, Egipat, Maroko, Mauritanija i Jemen.