Kultura

“Knjige za Srebrenicu“

Univerzitet u Sarajevu prikupio 5.000 knjiga za biblioteku MC Srebrenica

27/07/2020

Činjenica da smo danas zaprimili ovu važnu donaciju Univerziteta u Sarajevu šalje važnu poruku da je naš rad prepoznat i zbog toga smo im zahvalni, rekao je Azir Osmanović, kustos MC Srebrenica

Biblioteka Univerziteta u Sarajevu priključila se akciji “Knjige za Srebrenicu“ te je današnjom donacijom 5.000 knjiga biblioteci Memorijalnog centra Srebrenica dala daleko najveći doprinos ovoj inicijativi, prenosi Anadolu Agency (AA).

U sklopu posjete Srebrenici delegacija Univerziteta u Sarajevu na čelu s rektorom Rifatom Škrijeljom sastala se s Emirom Suljagićem, direktorom MC Srebrenica, i kustosom Azirom Osmanovićem te su razgovarali o ovom, ali i drugim planiranim projektima.

“Cilj je bio prikupiti bibliotečku građu s fokusom na temu historije Bosne i Hercegovine, međunarodnog krivičnog prava, tematike istraživanja rata, ratnih zločina i genocida. Punkt za prikupljanje knjiga bio je Centar za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu. Ovom prilikom izražavamo zahvalnost na ovoj vrijednoj donaciji. Memorijalni centar će i dalje nastaviti s projektom prikupljanja knjiga za biblioteku. Pozivamo sve koji su u mogućnosti da daruju relevantnu literaturu, da odgovore na ovaj poziv. Nađite se i vi na listi ustanova koje su direktno pomogle rast naše biblioteke, kao središta istraživačkog i naučnog rada na tematici zločina genocida”, kazao je Osmanović.

Biblioteka Memorijalnog centra Srebrenica, zajedno s Arhivom, ima potencijal da postane centrom istraživačkog rada i povezivanja s akademskom zajednicom.

“Želimo da ljudi iz lokalne zajednice, iz zemlje, ali i iz cijelog svijeta, dolaze ovdje po znanje, istražuju i daju svoj doprinos. Okosnica na tom putu će biti razvoj ova dva segmenta Memorijalnog centra. Činjenica da smo danas zaprimili ovu važnu donaciju Univerziteta u Sarajevu šalje važnu poruku da je naš rad prepoznat i zbog toga smo im zahvalni”, zaključio je Osmanović.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.