Rektorat

UNSA izložbom “Drama svakidašnjeg u govoru bosanskih žena” obilježava 8.mart

izlozba sarajevo (1)

Razgovor sa umjetnicima vodit će teoretičarka književnosti i kulture Merima Omeragić, istraživačica na Univerzitetu u Sarajevu

Izložbom “Bez sebe: Drama svakidašnjeg u govoru bosanskih žena” autorice Šejle Šehabović i umjetnika Dejana Slavuljice, te razgovorom s umjetnicima Univerzitet u Sarajevu daće svoj doprinos obilježavanju 8. marta – Međunarodnog dana žena.

Izložbom i razgovorom sa Šejlom Šehabović i Dejanom Slavuljicom, UNSA se opredjeljuje za otvaranje novog akademskog prostora za diskusiju o ženskim pitanjima i pravima, prvenstveno cijeneći značaj slobodne misli, senzibilizirane optike i umjetničkog angažmana.

Razgovor sa umjetnicima vodit će teoretičarka književnosti i kulture Merima Omeragić, istraživačica na Univerzitetu u Sarajevu. Umjesto cvijeća, namjera nam je da skidamo okove, da krenemo emancipacijskim stazama, jer riječima Rose Luxemburg: “Oni koji se ne pomjeraju ne primjećuju svoje lance”.

“Želim zabilježiti djelić usmene kulture bosanskih žena, u govoru u kojem sam odgajana.” Uvodna je rečenica teksta kojim autorica Šejla Šehabović osim što najavljuje izložbu i prateći katalog, mapira mjesto bosanskohercegovačke žene u (savremenoj) kulturi i svakodnevnom životu.

Projekat Bez sebe: drama svakidašnjeg u govoru žene sinteza je podraženog ženskog usmenog govora zabilježenog u kratkim zapisima Šejle Šehabović koji katarktično zahvataju suštinu tereta življenog iskustva podmetnutog raznim iskušenjima, i s druge strane, upečatljivih ilustracija Dejana Slavuljice, kojim umjetnik zahvata ograničavajuće materijalne efekte spoljašnjeg svijeta i sistema koji brutalno i iz sjene markira ženske živote.

Kroz tri tematska bloka pod nazivima: Tijelo, Orijentacija i Identitet ispituju se značajni polovi koji determiniraju egzistenciju žene, tjelesnost kao bolnost i opasnost; smjer u pravcu žrtvovanja i stradanja; i identitetske normativne stege/ograničenja koja diktiraju patrijarhalna i poželjna modeliranja. Konkretnije, radi se o internaliziranim ženskim strahovima od gubitka integriteta tijela, strahovima od gubitka orijentacije i identiteta koji vode u desubjekciju i marginalizaciju, navodi se u najavi za izložbu koja će biti otvorena 8. marta u 10 sati u Rektoratu UNSA.