Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostarsko ljeto

Upriličena izložba „Neobjavljene karikature Zuke Džumhura“

6

Izložba „Zukine karikature“ prva je izložba karikatura nastala na ovim prostorima nakon smrti Zulfikara Zuke Džumhura 1989. godine. Svoj prvijenac imala je u Konjicu 2013. godine

Izložba „Neobjavljene karikature Zuke Džumhura“ autora Benjamina Mušinovića i Muhameda Krnjića večeras je otvorena u Centru za kulturu Mostar. U okviru izložbe prikazano je 30 objavljenih i  30 neobjavljeih karikatura Zulfikara Zuke Džumhura. Osim toga, izloženo je i dodatnih 500 objavljenih karikatura koje se nalaze svrstane u pet albuma.

„Večeras imamo jednu zanimljivu postavku, izložbu ‘Neobjavljene karikature Zuke Džumhura’. Zuko se opet vratio u Mostar na svoj način. On je volio ovaj grad, kao što je volio još neke gradove u kojima je i duže živio, ali eto Mostar nije daleko od Konjica, Neretva ta neka veza i mislim boemština, imao je jako lijepo društvo, to svi znaju. Zuko Džumhur bio je poznat kao putopisac, televizijsko lice, ali moram reći da je on prije svega slikar. Završio je Likovnu akademiju u Beogradu. Uradio je nekoliko hiljada karikaktura, mnoge su se izgubile u vremenu, a neke su sačuvane. Safet Hebibović, njegov prijatelj iz Konjica, još 80-tih godina uspio je od Zuke da kopira neke od karikatura koje nisu ni objavljivanje“, istakao je Dario Terzić, urednik kulturnih programa Centra za kulturu Mostar.

Dodao je da „mi živimo u jednom malo drugačijem vremenskom kontekstu, ali, čini mi se, da bismo mogli na prvo viđenje da razumijemo, da dešifriramo šta je i o čemu je Zuko crtao. Na većini karikatura nema nikakvog teksta. Možemo napraviti paralelu sa vremenom u kojem mi živimo zbog toga što je on volio da ‘pecka’ vlast, te se na karikaturama mogu prepoznati ti neki motivi. Džumhur je bio buntovnik u to vrijeme, sada se puno toga promijenilo ali princip je isti, a sve su ostalo nijanse“, kazao je Terzić.

Sam nastanak i realizacija izložbe nastala je zahvaljujući Zukinom prijatelju i kolekcionaru Safetu Hebiboviću, koji je Narodnom univerzitetu u Konjicu, njegovoj poslovnoj jedinici Zavičajnom muzeju u sklopu kojeg se nalazi i Zukina rodna kuća, poklonio preko 500 kopiranih i 30 neobjavljenih karikatura.

„Zuko je boravio često u Konjicu. Jedne prilike, kada je dolazio, u motelu u Konjicu, novinar ‘Oslobođenja’ Abaza i ja našli smo ga na terasi kako nešto crta i iz našeg teksta izvadio neke karikature. Pitali smo ga šta je sa njima, a on kaže pripremljene su za nekog čovjeka, ali taj čovjek se nije javio na vrijeme, a i nisu stigle na vrijeme da se objave u ‘Politiku’ tako da su ostale u arhivi i Bog zna nikad se više neće vidjeti. Onda sam ja uzeo te karikakture, otišao kopirao, njemu sam vratio originale, i tako je kasnije došlo do sakupljanja. Iz ‘Politike’, ‘Ošišanog ježa’, ‘Oslobođenja’ i dr. ja sam to stalno isjecao i sakupljao. Kasnije, kada se muzej u Konjicu otvorio, preko 500 karikatura poklonio sam rodnoj kući Zuke Džumhura koje su se mogle večeras vidjeti ovdje“, istakao je Safet Hebibović, prijatelj Zuke Džumhura.

Inače, izložba „Zukine karikature“ prva je izložba karikatura nastala na ovim prostorima nakon smrti Zulfikara Zuke Džumhura 1989. godine. Svoj prvijenac imala je u Konjicu 2013. godine.

Večerašnja izložba održana je u organizaciji Centra za kulturu Mostar, a u sklopu manifestacije „Mostarsko ljeto 2020“. Naredne večeri, manifestacija se nastavlja u istom tonu, te zainteresovane očekuje izložba iz arheološke zbirke Muzeja Hercegovine Mostar pod nazivom „Tragovi prošlosti“ autora Edina Mulovića, kustosa Muzeja Hercegovine Mostar. Izložba će biti održana u Spomen kući Džemala Bijedića sa početkom u 19:30 sati.