Kultura

mostar

Upriličena izložba radova s Napretkovog konkursa crtanja i dizajna

14/01/2020

Imali smo ukupno 20 polaznika, a 16 ih je uspješno završilo konkurs

Izložba radova s Konkursa crtanja i dizajna Hrvatskog kulturnog društva (HKD) Napredak – Glavne podružnice Mostar, u sklopu koje su polaznicima uručeni certifikati o uspješno završenom tečaju, održana je u utorak u Maloj galeriji kraljice Katarine Kosače u Mostaru.

Akademski grafičar i profesor likovne umjetnosti i dizajna Višeslav Lučić, član Upravnog odbora HKD-a Napredak Mostar koji je i vodio konkurs, kazao je kako je tema konkursa bila kulturna obnova hercegovačke baštine.

– Imali smo ukupno 20 polaznika, a 16 ih je uspješno završilo konkurs. Večeras smo izložili oko 20 radova, a tema konkursa bila je kulturna obnova naše hercegovačke baštine gdje su polaznici crtali spomenike koji su bitni za našu regiju, poput Starog mosta u Mostaru, stećaka u Stocu i tako dalje, a radili smo i skice stolica – istaknuo je Lučić.

Dodao je kako je ovaj konkurs kroz crtanje i dizajn potaknuo polaznike na razmišljanje o baštini i pomogao im, kako kaže, da postanu svjesni „onoga što imamo“.

– Imam osjećaj da više poštujemo drugu kulturu nego našu. Ljudi u kontinuitetu odlaze iz države, a samim tim ostavljaju i kulturu za sobom, a kada kroz edukativni sadržaj i općenito istraživanje obnavljaju kulturu, to uvelike pomaže da postanu svjesni onoga što imamo – ocijenio je Lučić.

Naveo je kako su polaznici radili s tuš perom, rapidografima i markerima.

– Polaznici su odabrali tehniku poentilizma, a to je crta, točka i fleka i ja sam jako zadovoljan njihovim radovima i samim konkursom. Konkurs je trajao dva mjeseca, a ovo je bio drugi stepen i nadam se kako će se organizirati i ubuduće, te da bi možda radili na računalnim tehnikama i grafikama ili danas modernim digitalnim crtežom – naveo je Lučić.

Podršku ovom projektu, kojeg je u oktobru i novembru prošle godine HKD Napredak Mostar organizirao u saradnji s Hrvatskim domom hercega Stjepana Kosače i Narodnom bibliotekom HNK-a, pružili su Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH i Grad Mostar.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.