Kultura

Matthew Stevenson

Urednik časopisa Harper’s Matthew Stevenson posjetio NUBBiH

14/03/2023

Razlog posjete je donacija više od 60.000 publikacija, koje će prema dogovoru između Stevensona i Ovčine biti donirane i raspoređene bibliotekama širom BiH

Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke (NUB) Bosne i Hercegovine Ismet Ovčina sa saradnicama ugostio je Matthewa Stevensona, urednika časopisa Harper’s, pisca, autora brojnih tekstova i eseja o politici, investicijama i historiji, a njegovi radovi objavljeni su u brojnim časopisima, a posebno u CounterPunch.

Razlog posjete je donacija više od 60.000 publikacija, koje će prema dogovoru između Stevensona i Ovčine biti donirane i raspoređene bibliotekama širom BiH.

Prema riječima Stevensona, radi se o vrlo vrijednoj zbirci popularne literature, od filozofije, psihologije, ekonomije i politike do lijepe književnosti i beletristike.

Stevenson je za Nacionalnu i univerzitetsku biblioteka BiH značajan zbog organiziranja i pomoći pri donaciji prije svega više od 6.000 publikacija koje je NUB-u BiH darovao Eugene Schulman, američki i švicarski državljanin koji je živio u Ženevi, inače pasionirani kolekcionar knjiga.

Nakon toga, posredovao je u donaciji 20.000 publikacija američkog profesora Josepha Levina. Obje donacije knjiga obuhvataju tematiku evropske intelektualne historije, umjetnosti, muzike, nauke i filozofije od 1600. do 1900. godine, te su jedinstvene i historijski važne, a od iznimnog su značaja za naučne istraživače, profesore i studente.

Tokom posjete, Ovčina je Stevensonu predstavio čitaonicu Eugena Schulmana i čitaonicu u kojoj je smješten dio posljednje donacije.

Stevenson nije krio oduševljenje urađenim poslom, te je istaknuo kako su donacije pronašle pravo mjesto i izrazio zadovoljstvo što su publikacije konačno vidljive korisnicima u online katalogu i tako spremne za čitaoce.

Također, Stevenson se obratio učesnicima kursa COBISS, koji je u toku, i održao kratko predavanje o značaju knjige i biblioteka u savremenom dobu – saopćeno je iz NUBBiH.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.